1. yle.fi
  2. Uutiset

Pikkukunta haluaa oman satelliittisääksen

Satakunnassa sijaitseva Siikaisten kunta pohtii satelliittiseurattavan kalasääksen rengastamista kunnan omaksi kummilinnuksi. Omaa kalasääkseä voitaisiin käyttää markkinoinnissa.

luonto
Satelliittisääksi Ilmari sinistä taivasta vasten siivet levällään
Satelliittisääksi Ilmari sai nimensä Sääksisäätiön Ilmari Häkkisen mukaanJuhani Koivu

Siikainen haluaa oman satelliitilla seurattavan kummi-kalasääksen.

Pohjois-Satakunnassa sijaitseva pieni Siikainen on Pomarkun rinnalla Satakunnan merkittävin kalasääksipaikkakunta, ja Siikaisten kunnan alueella on useita sääksenpesiä. Parhaimmillaan asuttuja pesiä on ollut 6–7 kappaletta.

Kunnanjohtaja esittää, että sääksi valittaisiin ja valjastettaisiin satelliittiseurantaan ensi kesänä ja kunta maksaisi siitä tulevat kustannukset, 1 700 euroa.

– Oman sääksen vaiheita voisivat netin kautta seurata sekä kuntalaiset ja koulut että myös muut asiasta kiinnostuneet. Kummisääkseä voitaisiin käyttää myös luontoystävällisen kunnan markkinoinnissa, kunnanjohtaja Päivi Rantanen visioi.

Luonnontieteellinen keskusmuseo ja Sääksisäätiö ovat seuranneet satelliittipaikannuksella kalasääksien liikkeitä runsaan vuosikymmenen ajan. Tällä hetkellä seurannassa on Siikaisten tiedon mukaan kolme aikuisena pyydystettyä ja satelliittilähettimellä varustettua lintua.

Lue seuraavaksi