Tutkija: Metsäpalon pienhiukkaset voivat viilentää palopaikkaa

Metsäpalojen savut tuntuvat itse kunkin kurkussa, mutta myös ilmakehän lämpötilassa. Vaan mihin suuntaan - sitä on selvitelty Pirkanmaalla, Juupajoen Hyytiälässä. Tutkimus on kiinnostanut myös Yhdysvalloissa, paikoissa joissa metsäpaloja on omastakin takaa. 

tiede
Metsän kulotusta
Minna Aula / Yle

Metsäpalon savu on paljolti pienen pieniä hiukkasia, jotka nousevat korkealle ilmakehään ja ajautuvat kauas. Ne voivat viilentää ilmakehää heijastamalla pois auringon lämpöä. Toisaalta, samalla vapautuu paljon hiilidioksidia, joka imee ilmakehään lämpöä.

Monimutkaista kokonaisuutta on tutkittu Juupajoen Hyytiälässä polttamalla määräala aiemmin hakattua metsää ja mittaamalla, mitä ilmaan nousee.

Työ tehtiin metsäopiskelijoiden kurssin osana. Samalla mitattiin, mitä palavasta metsänpohjasta nousee ihmisen nenän korkeudelle ja toisaalta pienlentokoneen kulkukorkeudelle.

Minne tuuli kuljettaa...

Selväksi tuli, että hiukkasia ja hiilidioksidia tulee suuria määriä. Mutta miten ne lopulta ilmakehään vaikuttavat, on erittäin monimutkainen kysymys, arvioi erikoistutkija Aki Virkkula Ilmatieteen laitokselta.

– Sitä me juuri tutkimme. Hiilidioksidi tosiaan lämmittää. Mutta hiukkaset ovat aluksi melko tummia ja lämmittävät, sitten ne vaalenevat ja jäähdyttävät. Se riippuu palamisen lämpötilasta.

Pienet ja kevyet hiukkaset kulkeutuvat tuulien mukana kauas, esimerkiksi napajäätikölle. Siellä ne ainakin ovat tummempia kuin hohtava lumi, eli sitovat ympäristöönsä lisälämpöä aivan kuin noki keväthangella.

Aki Virkkula arvelee, että kokonaisvaikutus olisi lämmityksen puolella, mutta itse palopaikalla voi viiletäkin - palanut alue on pian harmahtava ja vaaleampi kuin tumma havumetsä.

Tutkimuksessa oli mukana tutkijoita myös muun muassa San Josen valtionyliopistosta Kaliforniasta. Siellä on useinkin metsäpaloja, mutta niin suuria, että tutkimus on vaikeaa. Hyytiälässä oli mahdollisuus tehdä työ hallituissa oloissa eikä hätätilanteen keskellä.

Kotimaassa koetta järjestelivät muun muassa Helsingin yliopisto sekä Ilmatieteen laitos.