Hyppää sisältöön

Netti pelasti ränsistyneen koulun ja toi hääjuhlijat seurojentaloon

Muhoksella sijaitseva Laitasaaren seurojentalo oli 1980-luvulla jo sortumaisillaan. Ahkerat talkoolaiset pelastivat rakennuksen ja netti sai hääväen liikkeelle. Nyt tiloja on varattu juhliin jo ensi kesälle.

Laitasaaren seurojentalo Kuva: Jari Sirviö / Yle

Muhoksella sijaitsevan Laitasaaren seurojentalon historia on pitkä, ja talon matka koulurakennuksesta suosituksi perhejuhlien pitopaikaksi on sisältänyt monta vaihetta.

– Rakennus on ollut alun perin Laitasaaren ensimmäinen kansakoulu, joka rakennettiin vuonna 1888 jokivarteen. Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi maakellari, sauna ja aitta sekä yläaitta. Aikaisemmin pihapiirissä on ollut myös ulkohuussi ja navetta. Opettajat asuivat tässä ja he ovat eläneet miltei omavaraistaloudessa. Lehmistä saatiin maitoa.

– Koulu toimi vuoteen 1954 asti. Seurojentaloa käytetään edelleen koulun juhlatilaisuuksissa, kuten kuusi- ja kevätjuhlissa, kertoo jäsen Solja Holappa talotoimikunnasta.

Sortumaisillaan ollut rakennus pelastettiin talkoilla

Seurojentalon omistavat Laitasaaren maa- ja kotitalousseura, nuorisoseura ja urheiluseura Laitasaaren Veto. Maa- ja kotitalousseuran Martti Kokkonen on talkoillut talon eteen jo pitkään.

– Rakennus oli 1980-luvun alussa jo sortumaisillaan. Puita oli kaatunut talon tiilikaton päälle, ja katto vuoti vettä. Silloin lähdettiin laatimaan avustushakemuksia ja remonttiin onkin saatu rahoitusta.

Seurojentalolla on yritetty erilaista toimintaa, mutta nykyisenlaisena hääjuhlapaikkana se on toiminut reilun vuosikymmenen.

–1990-luvun alussa seurojentaloa yritettiin virittää tanssipaikaksi, mutta eihän porukka tänne tullut. Tanssi-iltoina tuli väkeä vain muutamia kymmeniä.

Häät ovat vallanneet talon

Kuluvan kesän osalta talo on jo varattu syyskuun loppuun saakka viikonloppuisin. Jopa lokakuussa vietetään vielä hääjuhlia. Varauskalenteri näyttää jo nyt varauksia kesälle 2015.

– Häät ovat vallanneet talon.  Me markkinoimme taloa ensin lehti-ilmoituksella, mutta netti pelasti tämän paikan. ATK-ihminen Solja teki kotisivut ja sen jälkeen häähomma räjähti käsiin.

Suurin seurojentalon hääporukka on ollut 250 henkeä. Tosin silloin kaikki eivät mahdu samaan tilaan syömään yhtä aikaa.

– Sopivin ja miellyttävä hääporukan koko Laitasaaren seurojentalolle olisi reilut sata juhlijaa, Martti Kokkonen naurahtaa.