1. yle.fi
  2. Uutiset

Kempeleen kuntaa vaaditaan puuttumaan rottaongelmaan

Rottaongelma kuumentaa tunteita Kempeleessä. Kunta on ohjeistanut asukkaita rottaongelman hillitsemiseksi, mutta ongelman hoitaminen jätetään asukkaiden ja taloyhtiöiden vastuulle.

Kotimaan uutiset
Rotta; kuollut rotta; rottaongelma
Tällaista kuvapalautetta Kempeleen kunta on saanut rottiin väsyneiltä asukkailta.Kempeleen kunta

Kempeleen kunnallistekniikkapäällikkö Eelis Rankan mukaan rotista on saatu paljon palautetta tänä kesänä. Rottia on vilistänyt asukkaiden pihoilla, ja ne ovat pyrkineet sisään taloihin. Ongelma ei ole uusi – rotista on tullut ilmoituksia myös edellisinä kesinä.

Etenkin Santamäen ja Niittyrannan asukkaat ovat kyllästyneet jopa sisälle omakotitaloihin tunkeviin rottiin. Alueella asuva Saara Ukura kertoo, että he ovat yrittäneet myrkyttää rottia, mutta siitä ei ole ollut apua. Jyrsijät vaikeuttavat perheen arkea monella tapaa.

Yksin emme voi tehdä enempää omalla tontillamme.

Saara Ukura

– Koti on kuuma kuin pätsi, kun ikkunoita ja terassin ovea ei voi pitää auki. Lapset pelkäävät vähän rottia, ja itsekin arkailen varsinkin marjapuskissa kyykkiessä.

Ukuran perheessä toimenpiteisiin ryhdyttiin omassa pihapiirissä välittömästi heinäkuun alussa ensimmäisen rottahavainnon jälkeen. Myrkytyksistä ja tarkasta jätehuollosta huolimatta rotat pysyvät alueella. Ukura pohtii, että asukkaiden ja kunnan pitäisi tehdä yhteistyötä, jotta rotista päästään eroon.

– Yksin emme voi tehdä enempää omalla tontillamme.

Ongelma jää asukkaiden harteille

Kempeleen kunta jättää rottaongelman hoitamisen suurelta osin asukkaiden ja taloyhtiöiden harteille. Kunta kehottaa kiinteistöjen omistajia huolehtimaan jäteastiansa kuntoon ja myrkyttämään tarvittaessa rottia.

Kempele ei voi ryhtyä rottasotaan, sanoo kunnallistekniikkapäällikkö Eelis Rankka. Ongelma on kuntalaisten ja kunnan yhteinen.

– Seuraamme kunnan alueella rottien määrää ja tilannetta, mutta emme voi lähteä myrkyttämään yksityisille alueille. Meidän pitää olla hyvin tarkka myrkytysten suhteen.

Maija Kopola / Yle Oulu

Lue seuraavaksi