Teatterikesä: Virossa tehdään nyt rohkeaa teatteria

Virosta löytyy vielä innokkaampi teatteriyleisö kuin Suomesta: asukkaita on 1,3 miljoonaa ja teatterikäyntejä miljoona. Myös tarjonta on runsasta: viime vuonna eri esityksiä tehtiin noin 500 ja esityskertoja oli 6 000.

teatteritaide
Neljä näyttelijää näyttämöllä
Veljeskansat kohtaavat virolais-suomalaisessa yhteistuotannossa "Köök", kun virolaiset mies ja nainen sekä kaksi suomalaista keikkaduunaria yrittävät remontoida pientä keittiötä.Antti Eintola / Yle

Virossa tehdään nyt paljon kokeellista, rohkeaa teatteria ja siksi se ansaitsee olla isosti esillä parhaillaan menossa olevassa Tampereen Teatterikesässä. Tätä mieltä on Mikko Kanninen, yksi Teatterikesän taiteellisen johtoryhmän jäsenistä.

– Virolaisessa teatterissa on taiteellisesti tapahtumassa selkeästi jotain isoa. Siellä tehdään omalaisia esityksiä, yhdistellään erilaisia elementtejä. Ryhmät ottavat perinteestä mitä ottavat, mutta jatkavat sitä omalla tavallaan.

– Kaikki esitykset ovat uusien, nuorten ryhmien töitä. Viron nuoren sukupolven teatterilla on oma ääni.

Kanninen uskoo, että suomalaisilla olisi opittavaa virolaisten luovasta tavasta yhdistää resursseja.

– Ja tällä en nyt tarkoita tehostamista, vaan muotojen ja ryhmien raikasta uudelleenajattelemista.

Kaikkiruokaisille virolaisille kelpaa pikaruoka ja gourmet

Tampereella nähdään mm. viime vuonna Suomen näyttämötaiteen valtionpalkinnon napannut virolais-suomalainen yhteistyöprojekti Köök, Keittiö.

Viron teatterikentän monipuolisuus yllätti Köök-työryhmään kuuluvan suomalaisen, Teatteri Telakan näyttelijän Antti Mankosen.

– Siellä kyllä tapahtuu tällä hetkellä erittäin kiinnostavia ilmioitä teatterin parissa. Tehdään paljon traditionaalista teatteria, mutta sitten tehdään paljon myös kunnianhimoista ja kokeellista, mikä on hienoa.

Köökin ohjaaja Andres Noormets kuitenkin muistuttaa, että virossa tehdään ja kulutetaan paljon myös perinteistä teatteria ja "teatterin pikaruokaa", kuten Noormets asian muotoilee.

Tampereella on esillä se räväkämpi kattaus.

– Kaikki täällä olevat esitykset ovat pieniä, ne on tehty pienelle yleisölle. Tämä on gourmet-valinta, Noormets nauraa.

Virolaiset ovat todellinen teatterikansa

Teatterikäynneissä veljeskansa päihittää jopa meidät suomalaiset, kertoo kulttuurineuvos Liisa Ojaveer.

– Iloinen asia on se, että erityisesti nuoret ovat löytäneet tiensä teatteriin. Voin ylpeänä sanoa, että meillä on 1,3 miljoonaa asukasta ja miljoona teatterissakäyntiä viime vuonna – se on iso määrä.

– Näin iso kokonaisuus on erittäin tärkeä Viron teatterille. Ja uskon, että myös suomalaisten on hyvä nähdä, mitä Viron teatterissa tapahtuu.

Erityisesti nuoret ovat löytäneet tiensä teatteriin

Liisa Ojaveer

Teatterikesän Case Virossa ovat mukana Teater NO99:n Suur õgimine, The Big Feast, R.A.A.A.M.:n_ Tühermaa, Wasteland_, Cabaret Rhizomen Mutantants, Mutantdance ja suomalais-virolaisena yhteistyönä syntynyt Köök, Keittiö.

Osana Case Viroa esitetään myös dokumenttielokuva Kust tuleb tolm ja kuhu kaob raha, Ash and Money, sekä musiikkiesityksiä ja keskustelutilaisuuksia.

Case Viro toteutetaan yhteistyössä Tampereen Teatterikesän, Viron suurlähetystön ja Viro-instituutin kanssa.