Ebolan kuolinluvut synkentyivät jälleen – lisää tapauksia 21 miljoonan asukkaan kaupungissa

Keskiviikkona kerrottiin muiden muassa Nigerian ensimmäistä Ebola-potilasta hoitaneen sairaanhoitajan kuolleen myös tautiin. Saudi-Arabiassa puolestaan Ebola-epäilyn vuoksi eristetty mies on kuollut.

Ulkomaat
Työntekijät kantoivat ebolaan kuollutta naista haudattavaksi Foyan kaupungissa, Liberiassa 2. heinäkuuta.
Terveystyöntekijät kantoivat ebolaan kuollutta naista haudattavaksi Foyan kaupungissa, Liberiassa 2. heinäkuuta.Ahmed Jallanzo / EPA

Ebolaan kuolleiden määrä on noussut jo 932 ihmiseen, sanoi Maailman terveysjärjestö WHO keskiviikkona. Lauantain ja maanantain välillä tauti tappoi 45 ihmistä lisää. Valtaosa uusista kuolemantapauksista on sattunut Liberiassa.

Kaikkiaan Ebolan on saanut yli 1 700 ihmistä Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa. Myös Nigeriassa vahvistetut tautitapaukset ovat nousseet yhdeksään. Keskiviikkona toinen ihminen Nigeriassa kuoli Ebolaan.

Kuollut oli sairaanhoitaja, joka oli hoitanut ensimmäistä Nigeriassa tautiin kuollutta miestä, joka oli lentänyt maahan Liberiasta. Liberialais-yhdysvaltalainen mies eristettiin vasta 24 tunnin kuluttua hoitoon saapumisestaan. Hän kuoli sairauteensa.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tartunnat lisääntyivät Lagosin suurkaupungissa, kun lentokentälle saapunutta sairastunutta ei ryhdytty heti hoitamaan Ebola-potilaana.Lagosissa on 21 miljoonaa asukasta, ja pelkona on, että epidemia alkaisi levitä holtittomasti. Nigerian terveysministeriön mukaan viisi ihmistä on parhaillaan sairaalahoidossa Ebolan vuoksi Lagosissa.

Ebolaan on kuollut 4. elokuuta mennessä 363 ihmistä Guineassa, 282 Liberiassa, 286 Sierra Leonessa ja yksi Nigeriassa, sanoo WHO. Luvut eivät sisällä viime vuorokausien tapauksia.

Samaan aikaan Saudi-Arabiassa Ebola-tapaukseksi epäilty mies on kuollut eristyksissä. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, sairastiko Sierra Leonesta sunnuntaina Saudi-Arabiaan saapunut mies Ebolaa, mutta hänellä oli verenvuotokuumeen oireet.

Tiukennuksia lentokentillä

Ebolan ei toistaiseksi tiedetä levinneen Länsi-Afrikan ulkopuolelle. Yhdysvaltoihin on kuitenkin lennätetty kaksi maan kansalaista saamaan hoitoa Ebolaan ja Espanja valmistautuu vastaanottamaan tartunnan saaneen papin. Yhdysvalloissa epäiltiin Ebolaa yhdellä Länsi-Afrikasta New Yorkiin saapuneella, mutta lääkäreiden mukaan hän ei näyttäisi sairastavan verenvuotokuumetta.

Ebolan leviämistä Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan yritetään estää muun muassa tiukennetuilla terveysseulonnoilla lentokentillä. Muun muassa New Yorkin lentokentällä on käytössä tiukentuneet turvatoimet epidemian vuoksi.

Myös Venäjä sanoi tiukentaneensa seulontaa Moskovan lentokentällä. Aeroflot kiisti keskiviikkona huhut, joiden mukaan sen lennolla olisi ollut sairastuneita ihmisiä.

Kreikassa puolestaan satamien tarkastuksia on tiukennettu. Kreikka on yksi niistä maista, joiden kautta Eurooppaan saapuu runsaasti siirtolaisia Afrikasta ja Aasiasta. Samalla Kreikka varoitti matkustamasta Länsi-Afrikan maihin epidemian vuoksi.

Aiemmin matkustusvaroituksia ovat antaneet muiden muassa Yhdysvallat, Saksa ja Ranska. Myös jotkut suuret lentoyhtiöt, kuten British Airways ja Emirates, ovat lopettaneet toistaiseksi lennot alueelle.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Itar-Tass