1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ilmaisku tappoi jihadisteja Mosulissa – Bagdadissa autopommi-isku torille

Ilmavoimat pommitti Mosulin keskustassa sijaitsevaa rakennusta, jota jihadistit pitivät uskonnollisena keskuksenaan ja pidätyskeskuksenaan. Bagdadissa pommit räjähtivät puolestaan shiamuslimien kaupunginosassa.

Ulkomaat

Pohjois-Irakissa Mosulissa kymmeniä ihmisiä on kuollut ilmaiskussa keskiviikkona. Irakin ilmavoimien tekemässä iskussa kuoli noin 60 ihmistä, kertoivat viranomaiset.

Tiedossa ei ollut, oliko kuolleiden joukossa myös siviilejä. Myös Mosulin sairaalaviranomaiset kertovat, että kymmeniä ihmisiä on kuollut. Jihadistit ovat kuitenkin tehneet rynnäkön ruumishuoneelle, eivätkä päästä sinne ketään.

Ilmavoimat pommitti Mosulin keskustassa sijaitsevaa rakennusta, jota jihadistit pitivät uskonnollisena keskuksenaan ja pidätyskeskuksenaan. Irakin television mukaan iskussa vapautettiin satoja jihadistien pidättämiä ihmisiä.

Mosul on ollut Islamilaisen valtion (ent. ISIS) taistelijoiden hallussa kesäkuusta saakka. Viime päivinä kurdien peshmerga-taistelujoukot ovat Irakin armeijan tuella pyrkineet saamaan kaupunkia sekä muun muassa läheistä Sinjarin kaupunkia takaisin haltuunsa.

Sinjarissa taisteluita paenneet jesidi-vähemmistöön kuuluvat siviilit saattavat joutua odottamaan pelastustaan vielä pitkään. Kurdiviranomaiset sanoivat, etteivät kurdijoukot pääse alueelle vielä päiviin. Kymmeniltä tuhansilta vuorille paenneilta siviileilta uhkaa loppua ruoka ja vesi. Irakin hallitus on pudottanut alueelle 77 tonnia ruokaa ja vettä sitten tiistain.

Jihadistit ovat uhanneet tappaa jesidit, jolleivat he käänny islamiin. Jihadistien mukaan muinaisesta zarathustralaisuudesta juurensa juontavat jesidit ovat saatananpalvojia. Jesidien kohtalo on nostanut entisestään kansainvälisen yhteisön huolta Irakin vähemmistöistä jihadistien käsissä.

Kymmeniä kuoli Bagdadissa

Pääkaupungissa Bagdadissa ainakin 47 ihmistä on kuollut autopommi-iskussa, sanoo poliisi. Pommit räjäytettiin vilkkaalla torilla shiiamuslimien kaupunginosassa.

Kymmeniä ihmisiä on lisäksi haavoittunut, osa vaikeasti.

Tekijöistä ei toistaiseksi ole tietoa, mutta sunnikapinalliset ovat aiemminkin tehneet iskuja shiiaväestöä vastaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi