1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Monet Ebola-hoidot testivaiheessa – WHO pohtii ohituskaistaa

Kahta yhdysvaltalaista avustustyöntekijää on hoidettu testausvaiheen lääkkeellä. WHO näyttäisi harkitsevan, voisiko hoitoja käyttää ehkä laajemmin.

Terveystyöntekijät kantoivat ebolaan kuollutta naista haudattavaksi Foyan kaupungissa, Liberiassa 2. heinäkuuta. Kuva: Ahmed Jallanzo / EPA

Maailman terveysjärjestö WHO on aloittanut kaksipäiväisen hätäkokouksen Ebola-epidemian vuoksi. Virus on tappanut Länsi-Afrikassa jo lähes tuhat ihmistä, ja epidemian laajenemisen pelossa WHO pohtii kansainvälisiä toimia sen rajaamiseksi.

Järjestö aikoo kuulla lääketieteen etiikan asiantuntijoita ensi viikolla ratkaistaakseen, voisiko koevaiheen lääkkeitä mahdollisesti käyttää tässä harvinaisessa tilanteessa laajasti potilashoidossa.

– Olemme poikkeuksellisessa tilanteessa. Suurta kuolleisuutta aiheuttaneelle taudille ei ole mitään tutkitusti toimivaa hoitoa tai rokotetta, sanoo terveysjärjestön apulaisjohtaja Marie-Paule Keyne.

Ebolaa vastaan on kuitenkin kehitteillä useita kokeellisia hoitoja. Kahta Ebola-tartunnan saaanutta yhdysvaltalaista avustustyöntekijää hoidetaan paraikaa lääkkeellä, jota on kokeiltu vain koe-eläimillä.

WHO kertoi keskiviikkona tiedotteella, että uuden lääkkeen käyttöönotto vaatii useita ihmiskokeita, ja että ennen laajaa käyttöä on aloitettava pienemmistä potilasryhmistä lääkkeen turvallisuuden takaamiseksi.

– Meidän on kysyttävä lääketieteen etiikan asiantuntijoilta, millainen toiminta on vastuullista, WHO:n apulaisjohtaja sanoo.

Järjestöä on arvosteltu siitä, että se on vastannut hitaasti epidemian puhkeamiseen ja laajenemiseen.