Hyppää sisältöön

Maksoiko tuntematon kahvit? – Maailmanlaajuinen haastekilpailu voi yllättää missä vaan

Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevat Aada Harju, Johanna Enström, Sandra Westerbladh ja Reetta-Kaisa Pulkkinen ovat saaneet muun muassa ihmisiä naimisiin, järjestäneet vanhuksille supersankaribingoa ja Senaatintorille vesisodan. Lisäksi he pistivät Ylen aikaisen aamutiimin tanssimaan muumitanssia suorassa radiolähetyksessä.

Vuonna 2012 tehtävänä oli kuvata Star War-hahmo Stormtrooper putsaamassa uima-allasta yhden tiimin jäsenen siemaillessa cocktail-drinkkiä. Kuva: Aada Harju

Kyse on GISHWESH:istä, mikä on lyhenne lausehirviöstä Greatest International Scavenger Hunt the World Has Ever Seen. Se on yhteisöllinen kilpailu, jossa yksilö tai ryhmä pyrkii suorittamaan _itemeitä _elitehtäviä annetussa ajassa.

Taustalla on Yhdysvalloissa syntynyt Yllätyshyvyys -liike (Random act of kindness), jonka mukaan hyviä tekoja tehdään anonyymisti ja niiden seurauksia tarkkailematta. Yllätyshyvyyttä harjoittava henkilö voi esimerkiksi maksaa kahvilassa myös viiden seuraavan asiakkaan juomat ja jatkaa sitten tyynesti matkaansa.

Yhdysvaltalaisen näyttelijän Misha Collinsin alullepanema tempaus sai alkunsa alunperin vuonna 2010, mutta nyt se on muuttunut joka vuotiseksi maailmanlaajuiseksi kilpailuksi. Mukana on nykyään tuhansia ihmisiä.

185 tehtävää – aikaa yksi viikko

Harju, Enström, Westerbladh ja Pulkkinen kuuluvat 15 henkilön Summer Wheels -nimiseen tiimin. Listalla on yhteensä 185 tehtävää, joiden suorittamiseen on varattu aikaa viikko. Torstaiaamupäivään mennessä tehtävistä oli suoritettu 50 ja mahdollisimman monta tulee suorittaa lauantaihin mennessä.

– Olemme mm. saaneet auton pyörimään katollaan kasariräpin tahtiin ja tuhottua ystävän vanhan kihlasormuksen hitsaamalla. Olemme kävelleet vetten päällä, koristelleet joulukuusen kumihanskoilla. Sitten me tehtiin linnunpesä keskelle Munkkiniemeä ja istuttiin siellä hautomassa haaremihousut olkapäihin asti vedettynä, nelikko luettelee tähän mennessä suoritettuja tehtäviä.

Tehtäviä on laidasta laitaan. Osassa ei taiteiluun ole varaa, kun taas osassa sitä nimenomaan toivotaan.

– Kaikki tehtävät kuvataan ja videoidaan. Sitten me lisätään ne liikeen sivustolle ja katsotaan mitä tuomarit antaa pisteitä. Absurdia, mutta hauskaa.

Yllytyshulluuden taustalla hyvän mielen teot

Nelikko painottaa, että tehtävien ydintarkoitus on tuottaa hyvää mieltä.

– Ylipäätään tehtävistä on tarkoitus tulla hyvä mieli ihmisille, jotka näkevät ne. Levitämme hyvää fiilistä ja tunnelmaa.

Osallistumismaksut menevät hyväntekeväisyyteen esimerkiksi Random acts -järjestön kautta. Pääpalkinto on tehtävien tapaan hauska ja absurdi. Tänä vuonna voittajajoukkue pääsee Kroatiaan merirosvolaivalle kilpailun alullepanijan näyttelijä Misha Collinsin kanssa.

.
.