Kansallispukuja tuuletetaan Lappeenrannassa ensimmäistä kertaa

Imatralta alkunsa saanut tapahtuma kunnioittaa Suomen yli satavuotiasta kansallispukuperinnettä. Itse tapahtumassa lauantaina soudetaan kirkkovenettä ja tanssitaan kansantansseja, mutta kansallispukujen tuuletukseen voi osallistua kuka tahansa.

kansallispuvut
Kuva Ottosten esityksestä.
Raila Paavola / Yle

Lappeenrannassa järjestetään ensimmäistä kertaa kansallispukujen tuuletustapahtuma. Tuuletus on kunnianosoitus yli satavuotiaalle kansallispukuperinteelle. Suomen monenkirjavat kansallispuvut ovat nähtävillä kävelykatu Oleksilla lauantaina yhdeksäs elokuuta kello 12-13. Ennen Oleksille saapumistaan kansallispukuiset soutajat soutavat kirkkoveneen Kasinon rantaan klo 11.

Kävelykadulla tunnin mittaisessa tapahtumassa on mahdollisuus seurata kansantanssiryhmien esityksiä ja tutustua eri alueiden kansallispukuihin.

Saimaan Nuorisoseurojen toiminnanjohtaja Tuija-Liisa Leinolle kansallispuku on ennen kaikkea juhlapuku. Tärkeä osa kansallispukuharrastusta ovat myös kansantannssit sekä käsityöperinne. Leino on itsekin harrastanut kansantanssia ja kansallispukuja jo 30 vuoden ajan.

K´eiku kansallispuvuissaan Armilan esiintymisen jälkeen
Sanna Sipilä

– Moni valitsee puvun sukujuurien perusteella. Pukua voi käyttää millaisessa juhlassa tahansa. Se on osa merkittävää kansanperintöä jota pitää vaalia, Leino muistuttaa.

Tapahtuma kannustaa jokaista halukasta kaivamaan kaapistaan oman pukunsa ja tuulettamaan sitä yhdessä muiden kanssa.

Kansallispuvun tuuletuspäivää on juhlittu vuodesta 2010 alkaen. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin Imatralla, jonka jälkeen se on levinnyt ympäri Suomen. Tapahtuman ideoivat alun perin Kalevalaiset Naiset ja tänä vuonna kansallispuvun syntymäpäivää juhlitaan yli 20 paikkakunnalla.