1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kirjailijat kertovat mikä on Helsingin noirein paikka

Helsinki Noir -kirjan kirjailijat löytävät synkkien tarinoiden tunnelmaa hyvin erilaisista paikoista. Noir-tunnelma ei synny pelkistä sateisista kaduista tai syrjäkujien syvistä varjoista. Ensi viikolla Suomessa julkaistavan antologian kirjoittajat kertoivat Yle Uutisille, mikä heidän mielestään on Helsingin noirein paikka.

kulttuuri
Vanha puuhuvila Kruunuvuorenrannassa.
Yle

Pekka Hiltunen: Kruunuvuorenranta

- Laajasalosta löytyy tummanpuhuva kulma Helsinkiä. Vanhan öljysataman jäljiltä jäi jättömaata, johon ei tee mieli tökätä lapiolla, ettei osu satunnaiseen kalmoon. Rapistuneiden huviloiden alueelle nousee korkea asuinlähiö. Ennen kuin se on saatu rakennettua, maa imee monia salaisuuksia. Jos Suomessa kuvattaisiin The Killing, se tehtäisiin täällä, taustalla Helsingin arvorakennusten siluetit.

Antti Tuomainen: Maunulan ostoskeskus

- Nopeasti tulee mieleen parikin paikkaa. Ensimmäinen löytyy korvien välistä. Noir on pitkälti tunnetta ja tunnelmaa, sopiva sekoitus epätoivoa, kohtalonomaisuutta ja tuomittuja ihmisiä. Sellaisen voi sijoittaa mihin tahansa.

- Mutta samalla tulee mieleen hienoja paikkoja, kuten vaikkapa Maunulan kohta purettava ostoskeskus, joka henkii autiutta ja menneitä aikoja. (Vietin lapsuuteni Maunulassa, joten tämä saattaa vaikuttaa asiaan.) Tai monet merenrannat, joita olen myös kirjoissani käyttänyt: Jätkäsaari, Kaivopuiston rannat ja muut. Ne ovat parhaimmillaan syksyllä, kun meri tuoksuu, vaahtopäät hyökyvät kiviin ja pimeys laskeutuu.

Maunulan ostoskeskus.
Maunulan ostoskeskus.Yle

Riikka Ala-Harja: Eira

- Paikka sinänsä ei tee tekstiä noiriksi, vaan tapa ja tyyli kirjoittaa. Vaikka esimerkiksi Eira ei ole mielikuvaltaan kauhean noirimainen paikka, olen tekstissäni yrittänyt luoda siihen vähän vinon ja viiraavan tunnelman. Eirasta tuli noir, kun Pietarinkadulla asuvan kertojan päässä alkoi viirata niin että kertojan jättänyt avomies palasi Pietarinkadulle eikä kieltänyt enää mitään.

Kerrostalo Eirassa.
Eira.Yle

Leena Lehtolainen: Hotelli Torni

- Minulle yksi hirveän rakas paikka Helsingissä on Hotelli Torni ja sen ateljeebaari. Baarin terassilla voi kuvitella pitkäimukkeista tupakkaa polttavan kohtalokkaan naisen, joka onkin jotain ihan muuta kuin miltä se näyttää, tapaamaan venäläistä vakoojaa.

Hotelli Torni.
Hotelli Torni.Yle
Lue seuraavaksi