Professori vahvistaa: käännä pullea puoli kohti aurinkoa

Helteen torjunnassa ei ole yhdentekevää, miten päin sälekaihtimen säleitä kääntää. Fysiikan professori Ilari Maasilta vahvistaa kaihdinmyyjien väitteen siitä, että kupera puoli torjuu lämpöä koveraa paremmin.

Kuva: Heli Kaski / Yle

Yle Uutiset julkaisi maanantaina 4. päivä elokuuta jutun Suljetko sälekaihtimet väärin? - Näin pidät lämmön loitolla, jossa kaihdinalan ammattilaiset antoivat vinkkejä kodin kuumuuden torjuntaan.

Kaihdinmyyjien mukaan ei ole yhdentekevää, miten päin sälekaihtimet sulkee: jos haluaa torjua ulkoa tulevaa lämpöä mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa kääntää säleen pullea puoli kohti aurinkoa.

Uutisen tiimoilta on käyty vilkasta keskustelua ja sen paikkansapitävyyttäkin on epäilty.

"Fyysikkona minua ihmetyttää, miten teorian mukaan väite voisi olla totta, tai tehdyt kokeelliset tulokset pitäisi antaa. Olipa pullea ja kovera puoli ulospäin, niin kaihtimeen osuva auringonsäde suuntautuu ulos, ei sisälle.", kirjoitettiin yhdessä palautteessa.

Professori Ilari Maasilta Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta on kuitenkin kaihdinmyyjien kanssa samoilla linjoilla.

- Kyllä se pullea puoli kannattaa kääntää aurinkoon päin. Kun auringonvalo osuu kaihtimeen, niin jos se kupera puoli on ulospäin, niin kaihdin heijastaa valon paremmin pois, hän selittää.

Maasillan mukaan kovera puoli pyydystää valonsäteitä kuperaa enemmän ja sen vuoksi myös lämpöä pääsee sisälle enemmän.

Ehkä pitäisi joskus kokeillakin, että kuinka suuri vaikutus sillä on.

Ilari Maasilta

- Jos kovera puoli on aurinkoon päin, niin silloin siinä on suurempi mahdollisuus, että se valonsäde heijastuu useamman kerran pinnasta, jolloin on myös suurempi mahdollisuus, että valohiukkanen absorboituu siihen ja muuttuu lämmöksi.

Maasillan omassakin kodissa sälekaihtimen kupera puoli on käännetty kohti aurinkoa. Testattua tietoa kuperan ja koveran puolen eroista hänelläkään ei silti ole - ainakaan vielä.

- Ehkä pitäisi joskus kokeillakin, että kuinka suuri vaikutus sillä on.