Superharvinainen perhonen löytyi Porin korkeudelta – pohjoisin havainto 50 vuoteen

Hietaheinäperhosen löytyminen Porista yllätti perhosharrastaja Lauri Frimanin. Myös luonnontieteellisen keskusmuseon tutkija on innoissaan.

luonto
Ylhäällä Lauri Frimanin Porin Yyteristä löytämä hietaheinäperhosnaaras.
Lauri Friman

Porin Yyterin ja Mäntyluodon rajamailla on tehty harvinainen perhoslöytö. Perhosharrastaja Lauri Friman pyydysti keskiviikkona hietaheinäperhosen, jollainen on Satakunnassa havaittu viimeksi 50-luvun lopulla.

– Kerään Porissa perhosia ensimmäistä kertaa, ja havainto on täysin puhdasta sattumaa. Kiitos havainnon merkittävyyden huomaamisesta kuuluu kavereilleni, jotka ihmettelivät hietaheinäperhosen poikkeuksellisen pohjoista esiintymisaluetta, Friman kertoo löydöstä.

"Hieno löytö!"

Perhostutkija, luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Jaakko Kullberg on löydöstä innoissaan. Viime vuosikymmeninä hietaheinäperhonen on esiintynyt vain Suomen etelärannikolla ja Ahvenanmaalla.

Hietaheinäperhosen suurin ongelma on ollut laidunmaiden merkittävä väheneminen.

Museomestari Jaakko Kullberg

– Kyseessä on erittäin hieno löytö. Hietaheinäperhonen on aiemmin ollut paljon laajemmalle levinnyt, mutta pimeillä 50-60-luvuilla harvinaistunut. Levinneisyys keskittyi vain lounaisimpaan Suomeen. 90-luvulta alkaen levinneisyys on pikku hiljaa laajentunut, Kullberg sanoo.

Kullberg kertoo, että hietaheinäperhonen on hyvin kuivien ja lämpimien kallio- ja hietikkoalueiden laji. Yyteriä lähin havainto on viime vuosikymmeninä tehty sadan kilometrin päästä etelämpää. Perhonen on löytynyt viime vuosina myös Saimaan rannoilta.

Laidunmaat tärkeitä perhosille

Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari Jaakko Kullberg sanoo, että Yyteristä löytynyt yksilö kertoo lajin runsastuneen ja voivan aiempaa paremmin.

Kiitos havainnon merkittävyyden huomaamisesta kuuluu kavereilleni.

Lauri Friman

– Laji on levittäytymässä ja sillä on levittäytymispainetta. Hietaheinäperhosen suurin ongelma on ollut laidunmaiden merkittävä väheneminen. Nyt kun ilmasto lämpenee, perhosen elinmahdollisuudet paranevat. Laji voi levitä merenrantaa pitkin huomattavasti pohjoisemmaksikin, Kullberg sanoo.

Kullbergin mukaan tarkkaa syytä perhoslajin leviämiselle on vaikea sanoa. Yleensä syynä on hyvin sujunut edellinen vuosi, jolloin lajin kanta runsastuu aiemmilla esiintymisalueillaan ja syntyy leviämispainetta.

– On hienoa, että jälleen yksi päiväperhoslaji ottaa vahinkoa takaisin, Kullberg sanoo ja viittaa siihen, että erilaiset elinympäristöt ovat vähentyneet ja perhosten lajirunsaus on heikentynyt aiempina vuosikymmeninä.