1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sepelkyyhkystä on tullut merkittävä saalislintu

Sepelkyyhkyn metsästys aloittaa jahtikauden elokuun 10. päivänä. Saalismäärät ovat viime vuosina nousseet teeren ja heinäsorsan tasolle, jotka ovat olleet perinteisesti metsästäjien runsaimpia saalislajeja.

Kotimaan uutiset
Sepelkyyhky puun oksalla.
Yle

Suurimmat kyyhkysaaliit saadaan Etelä- ja Länsi-Suomessa. Metsästyssaalis on vuosittain yli 200 000 lintua. Kainuun sepelkyyhkysaalis oli viime vuonna lähes 4 000 yksilöä.

Sepelkyyhkyn metsästys on kulttuurimaiseman metsästysmuoto. Linnut metsästetään peltojen laidoilta tai metsiköistä peltojen läheisyydestä. Metsästäjä on hiljaa piilossa ja sepelkyyhkyt houkutellaan ampumaetäisyydelle houkutuslinnuilla.

Muuhun metsästykseen verrattuna kyyhkysten jahtaaminen on helppo metsästysmuoto. Jahti ei vaadi laajoja erämaita, veneitä tai muuta kallista kalustoa, ja hyviä houkutuslintuja on saatavilla helposti.

Sepelkyyhkyt saalistetaan ennen muuttoa

Metsästyksen alkaessa osalla sepelkyyhkyistä pesintä on kesken, koska sepelkyyhky saa useita poikueita kesän aikana. Metsästys tulisi kohdistaa kyyhkyparviin, jotka koostuvat pääosin saman vuoden poikasista ja pesinnän jo lopettaneista aikuisista linnuista.

Elokuun kymmenentenä päivänä alkava metsästyskausi päättyy lokakuun lopussa. Sepelkyyhkysaalis saadaan pääosin metsästyskauden alussa, koska muutto alkaa jo syyskuussa.

Joskus sepelkyyhkyparvissa on myös uuttukyyhkyjä, jotka ovat rauhoitettuja. Uuttukyyhky on sepelkyyhkyä pienempi. Sen siivistä puuttuvat sepelkyyhkylle tyypilliset valkoiset laikut.

Lue seuraavaksi