Vantaan Jokiniemen kaivauksilta löytyi toinenkin savihahmo

Löydökset ovat lähes 6 000 vuotta vanhoja ja edustavat kampakeraamista kulttuuria kivikauden puolivälistä.

Kotimaa
Molemmat Vantaan Jokiniemen kaivauksista löytyneet savihahmot.
Molemmat Vantaan Jokiniemen kaivauksista löytyneet savihahmot.

Vantaan Jokiniemessä yleisökaivausten viimeisenä kaivauspäivänä keskiviikkona löytyi myös toinen harvinainen savihahmo. Vain edellisenä päivänä kaivauksilla oli tehty samanlainen, sikiötä muistuttava savimuodostelmalöytö.

Molemmat löydöt teki arkeologian harrastaja Kyllikki Rosenström. Löydökset ovat lähes 6 000 vuotta vanhoja ja edustavat kampakeraamista kulttuuria kivikauden puolivälistä.

Kaivauksia johtaneen arkeologi Jan Fastin mukaan löydöt ovat ainutlaatuisia, sillä harvoin saviesineet ovat säilyneet näin hyvin tai niitä on saatu ehjinä ylös.

– Nämä savi-idolit ovat parasta museokamaa. Tällaiset esineet kertovat muinaisten ihmisten elämästä paljon enemmän kuin esimerkiksi ruukunpalat. Näistä saadaan hienot näytteet kivikautisesta kulttuurista Kansallismuseoon, kertoo Fast.

Hänen mukaansa kummatkin savihahmot muistuttavat nisäkkään sikiötä.

– Siinä on kehitysvaihe, joka näyttää juuri tältä. On nokka ja jopa selkäevästyyppinen vaihe. Tottakai nämä on mahdotonta todistaa, mutta kun on niin monta yhteneväistä tekijää niin on loogista nähdä nämä sikiöiden kuvina, Fast sanoo.