1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Valio pakotteista: Menetyksiä tulee, mutta kaikki maito pystytään ostamaan tuottajilta

Valion liikevaihdosta viidennes tulee Venäjältä. Vastapakotteiden takia Valio ei pysty viemään Venäjälle yhtään mitään. Valio lupaa tuottajille, että kaikki maito pystytään ostamaan. Korvaavia suunnitelmia Venäjän viennin tyrehtymisen kompensoimiseksi on, mutta niitä Valion toimitusjohtaja ei paljasta liikesalaisuuteen vedoten.

Valio lupaa tuottajille, että kaikki maito pystytään ostamaan. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Venäjän julkistamat vastapakotteet ovat erittäin valitettava ja harmittava isku, sanoo meijeriyhtiö Valion toimitusjohtaja Pekka Laaksonen.

– Meillä on valtava toiminta Venäjällä, ja nyt kun raja menee kiinni, monen vuoden työ valuu hiekkaan.

Laaksonen kertoo, että tällaiseen tilanteeseen on kuitenkin ollut olemassa varasuunnitelmia jo vuosikausia.

– Tämä on sellainen tilanne, että jokaisessa firmassa on varasuunnitelmia. Konkreettinen toimenpide on, että valmistus Venäjälle lopetaan välittömästi.

Sitä Laaksonen ei liikesalaisuuteen vedoten kerro, mitä Valio aikoo Venäjän vastapakotteiden takia käyttämättä jäävälle maidolle tehdä.

– Meillähän tämä maitomäärä tulee tuottajilta ja tuottajille voimme vakuuttaa, että Valio kykenee ottamaan kaiken maidon vastaan. Meillä on suunnitelmat, mitä sillä maidolla tehdään ja sitä emme liikesalaisuussyihin vedoten kerro. Korvaavan kaupan toivotaan kattavan menetykset, mutta varmaa on se, että kyllä tässä menetyksiä tulee.

Valiolla töissä Venäjällä satoja ihmisiä

Valion liikevaihdosta viidennes tulee Venäjältä. Meijeriyhtiön koko liikevaihto on noin kaksi miljardia euroa, Venäjän osuus on noin 400 miljoonaa euroa. Koska Venäjän rooli Valion toiminnassa on merkittävä, henkilöstövaikutuksetkaan eivät ole poissuljettuja.

– En lähde sillä spekuloimaan, mutta selvää on, että meillä on satoja ihmisiä Venäjällä töissä. Jos siellä ei ole mitään töitä, niin jotain pitää keksiä.

Laaksosen tämänhetkisen käsityksen mukaan Valio ei pysty viemään Venäjälle yhtään mitään, ei edes maitojauhetta.

Kesäkuun lopussa markkinaoikeus määräsi Valiolle 70 miljoonan euron seuraamusmaksun liittyen maidon hinnoitteluun. Markkinaoikeuden ratkaisu liittyy kiistaan siitä, onko Valio käyttänyt määräävää markkina-asemaansa Suomessa väärin ja yrittänyt halvoilla hinnoilla kammeta kilpailija Arlan ulos perusmaitojen markkinoilta.

– Tämä on meille tällä hetkellä äärimmäisen vaikea tilanne. Venäjä on ollut meidän tärkein vientimaa, ja nyt Putin, Medvedev ja muut kieltävät sinne viennin. Suomessa markkinaoikeus on kieltänyt edullisen maidon myynnin Suomeen, niin kyllähän tässä joudutaan katsomaan, mihin maito laitetaan: suomalainen viranomainen ei halua sitä edullisesti Suomeen ja venäläinen kieltää sinne viennin. Onhan tässä aikamoinen haaste.

Kun Valio ei voi viedä Venäjälle ja toisaalta se on lupautunut ostamaan maidontuottajilta kaiken maidon, jää nähtäväksi, halpenevatko maitotuotteiden hinnat.

– Se on erittäin vaikeaa, kun sen on juuri markkinaoikeus kieltänyt, Laaksonen kommentoi.