1. yle.fi
  2. Uutiset

Rottasotaan on käytävä järein asein

Oulun Jätehuollon johtaja Markku Illikainen kaipaa järeitä otteita rottien hävittämiseksi. Muutama rotanloukku sinne tänne ei riitä. Loukkuja pitää olla kymmeniä. Rotat saadaan vähenemään vain myrkyttämällä.

luonto
Rotat apajilla.
Yle

Vastikään Kempeleessä rottapopulaatio on kasvanut niin, että niistä on päivittäistä haittaa Santamäen ja Niittyrannan asukkaille. Rottien hävittäminen kuuluu kunnan terveysviranomaisten tehtäviin, eikä myrkytystä voi jättää pelkästään asukkaiden harteille.

Yhteistyötä rottien hävittämiseksi tarvitaan Oulun Jätehuollon johtaja Markku Illikaisen mukaan kunnan, sen asukkaiden ja paikallisten yrittäjien kanssa.

– Ei riitä, että rotanloukkuja on siellä täällä. Myrkkylaatikoita pitää olla kymmeniä, Illikainen kertoo.

Myrkkylaatikoita pitää olla kymmeniä.

Markku Illikainen

Jos laajempi haittaeläinpopulaatio pääsee yllättämään, se vaatii kunnan terveysviranomaisten toimenpiteitä. Hävittämistä ei voi lagettaa pelkästään asukkaiden harteille. Rotista päästää eroon vain myrkyttämällä.

– 1990-luvulla Oulussa Kuivasrannan alueella aloitettiin rottasota. Syöttilaatikoita sijoitettiin alueelle kymmenittäin. Näin päästiin toivottuun lopputulokseen, jatkaa Illikainen.

Oulun Jätehuolto kustansi rottasodassa tarvittavat myrkyt. Syöttilaatikoita sijoitettiin Oulun terveystarkastajien kanssa Kuivasrannan alueelle.

Lue seuraavaksi