Helsinki ja Espoo olivat jo valmistautuneet valtion kutsuhuutoon

Valtionvarainministeri Antti Rinteen lupailut valtion rahasta ei tullut metropolikaupungeille yllätyksenä. Rahan edellyttämät kaavasuunnitelmat ovat jo pöytälaatikossa viittä vaille valmiina. Nyt odotetaan, että valtio pitää lupauksensa ja avaa rahahanat.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Valtionvarainministeri Antti Rinteen lupailut liikennerahoista pääkaupunkiseudulle otettiin Espoossa ja Helsingissä riemulla vastaan. Valtionrahan ehtona ollut lisäkaavoitus ei ole ongelma, sillä niin Espoolla kuin Helsingilläkin on jo lähes valmiit suunnitelmat pöytälaatikossa. Sopimus pitää saada valmiiksi ennen valtion budjetin lukkoon lyömistä.

– Jos Länsimetroa voidaan jatkaa Kivenlahteen niin me olemme sen varrella valmiita lisäämään asuntotuotantoa paljonkin. Minusta nyt on paras mahdollinen aika rakentaa tällainen infrahanke kun muuta ei ole meneillään, Espoon tekninen johtaja Olavi Louko korostaa.

Espoossa Rinteen linjaus tulkitaan lupaukseksi josta on pidetävä kiinni.

– Kyllä me nyt painetaan päälle, että saisimme rahat Länsimetron jatkolle, Louko korostaa.

Pisara-rata poistaisi asuntotulpan

Helsingissä Rinteen lupailut valtionrahasta Pisara-radalle otettiin myös ilolla vastaan. Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä korostaa, että Pisara-rata palvelee koko valtakuntaa kun junayhteydet pääkaupunkiseudulla sujuvoituvat. Samalla se poistaisi merkittävän tulpan asua ja tehdä bisnestä.

– Kerrankin Helsingin seudulla kansalaiset saisivat kohtuu hinnalla asua hyvien liikenneyhteyksien varrella. Näin työmatkat lyhenisivät ja yrittäjien ongelmat henkilökunnan saamisesta poistuisivat, Penttilä visioi.

Myös Helsingissä kaavoitus on jo nyt hyvissä kantimissa. Penttilä uskoo, että valtion ukaasit lisäkaavoittamisesta ovat realistisia ja ne pystytään hyvin täyttämään.