Elokuvatuottaja: "Kuvauksia on helpompaa tehdä pienillä paikkakunnilla"

Elokuva- ja tv-ryhmät otetaan ilolla vastaan erityisesti pienillä paikkakunnilla. Esimerkiksi Kotkassa kuvausryhmät työllistävät paikallisia yrittäjiä. Muun muassa rakennusfirmat, hotellit ja catering-yritykset ovat kovassa käytössä kun monikymmenpäinen kuvausryhmä saapuu kaupunkiin.

Kuva: Yle / Antti Kolppo

Elokuva- ja tv-tuotannot tuovat rahaa kaupunkeihin. Kuvausryhmät työllistävät paikallisia yrityksiä majoituspalveluista rakennusfirmoihin. Kymenlaaksossa erityisesti Kotkassa on lähiaikoina kuvattu paljon elokuvia ja sarjoja.

Syyskuun alussa Kotkassa käynnistyvät Lauri Nurksen uuden elokuvan "Nuotin vierestä" -kuvaukset. Vuosi sitten kuvattu Leijonasydän jätti kaupunkiin 150 000 euroa ja odotukset ovat kovat myös Nurksen elokuvan suhteen.

– Vielä kun saataisiin kuvausryhmät tekemään koko tuotantonsa alueelta. Sekä Leijonasydän- että Nuotin vierestä -elokuvan sisäkuvatilat etsittiin Helsingistä, sanoo kotkalaisen tuotantoyhtiön Mediatehdas Dakarin tuottaja Hannu Oksanen.

Oksanen on olennainen linkki Kotkan ja suurelta osin Helsingissä sijaitsevien elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöiden välillä. Paljolti hänen kontaktiensa ansiosta kaupunkiin on saatu erilaisia av-tuotantoja.

– Leijonasydän tuli sillä tavalla Kotkaan, että minä soitin Helsinki-Filmin tuottajalle ja kysyin, että olisiko sinulla menossa jokin elokuva, jonka voisit tuoda Kotkaan. Kuukauden päästä kuvausryhmä oli saapunut kaupunkiin, toteaa Oksanen.

Mediatehdas Dakar toimikin Leijonasydämessä osatuottajana ja Nuotin vieressä -elokuvassa Hannu Oksanen on aluetuottajan roolissa.

Pikkukaupunki on hyvä kuvausympäristö

Komedia Nuotin vierestä löysi Kotkaan niin ikään Oksasen avulla. Tähän vaikutti kuitenkin myös käsikirjoittaja Johanna Hartikaisen tausta.

– Johanna on asunut Kotkassa. Oli ihanaa huomata, miten hienolla tavalla hän toi tarinaan kotkalaisia paikkoja ja myös Kotkan murretta, hymyilee elokuvan ohjaaja Lauri Nurkse.

Nurksen työryhmä on jo tässä vaiheessa, ennen kuvausten alkua hyvin kiitollinen siitä, miten hyvin Kotkassa on heidät vastaanotettu.

– Kaikki on sujunut mainiosti siitä asti kun vuosi sitten maaliskuussa aloimme kuvauksia yhteistyössä suunnitella, toteaa elokuvan tuottaja, FremantleMedia Oy:n Ella Piesala.

Piesan mukaan pienissä kaupungeissa toimiminen onkin kuvausryhmän kanssa yleensä helpompaa kuin esimerkiksi Helsingissä.

– Tuntuu, että kuvaamisessa on paikkakuntalaisille vielä jonkinlaista uutuudenviehätystä. Ja esimerkiksi kuvausten takia tehtävät tiesulut tai muut poikkeusjärjestelyt esimerkiksi melun minimoimiseksi ymmärretään paremmin kuin vaikka Helsingissä, Piesala sanoo.

Kaakkoon oma elokuvakomissio?

Koko Kaakkois-Suomen alueella olisikin halukkuutta tuoda elokuva- ja tv-tuotantoja seudulle entistä enemmän. Tästä kertoo muun muassa toiveissa oleva Kaakkois-Suomen oman elokuvakomission perustaminen. Suomessa on tällä hetkellä yhteensä neljä elokuvakomissiota, mutta Kaakosta sellainen puuttuu.

Komission toiminnalle aiotaan hakea EU-hankerahaa. Hakemus jätetään elokuun lopulla, päätöksessä voi kestää useampi kuukausi.

– Hankerahaa on haettu kolmen vuoden ajalle noin 500 000 euroa. Jos emme saa rahoitusta, uskon silti että komissio pystyttäisiin perustamaan, se vain toimisi huomattavasti pienemmällä volyymilla, toteaa Kotkan-Haminan seudun matkailujohtaja Birthe Suni.

Kotkan kaupungin taloustilanne on heikko ja myös kaupungin kehittämisyhtiö Cursorin mahdollisuudet hankerahoituksen saamiseen rajalliset. Silti kaikki osapuolet ovat toiveikkaita sen suhteen, että av-tuotannot todella saavat jalansijaa Kaakossa.

– Tällä alueella on täydet mahdollisuudet ja kaikki tekevät kaikkensa. Alan ihmisenä on älyttömän hienoa huomata, että Kotkassakin koko kaupunki seisoo tämän touhun takana, sanoo Oksanen.