Helleputki kaikkien aikojen toiseksi pisin – ennätyksen todennäköisyys 30 prosenttia

Kouvolassa ja Hattulassa lämpötila on kohonnut hellelukemiin jo 22 peräkkäisenä päivänä. Perjantaina voi syntyä uusi paikkakuntakohtainen helleputkiennätys.

Kotimaa
Ihmisiä ottamassa aurinkoa ja uimassa Plagenin rannalla Hangossa torstaina 24. heinäkuuta.
Ihmisiä ottamassa aurinkoa ja uimassa Plagenin rannalla Hangossa torstaina 24. heinäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tänään on Suomessa jo 33. peräkkäinen hellepäivä (siirryt toiseen palveluun). Nykyinen helleputki sivuaa kaikkien aikojen toiseksi pisintä helleputkea vuodelta 1988.

Torstaina kuuminta oli Heinolassa, missä lämpötila kohosi 30,4 asteeseen. Hellelukemiin päästiin torstaina lähes koko maassa lukuun ottamatta Käsivarren Lappia ja Ahvenanmaata.

30 asteen raja saavutettiin torstaina useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea. Oulussa mitattiin 30,2 astetta, Salossa 30,1 astetta sekä Kouvolassa, Kokkolassa ja Lappeenrannassa 30,0 astetta.

Tämän kesän lämpöennätys eli 32,8 astetta mitattiin maanantaina Porissa.

Kovimmat helteet helpottamassa

Mikäli helteet jatkuvat, kaikkien aikojen pisintä helleputkea sivutaan ensi viikon tiistaina. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta kuitenkin sanoo, että kovimmat helteet näyttävät olevan helpottamassa.

Valta arvioi, että helteet jatkuvat ensi keskiviikkoon asti noin 30 prosentin todennäköisyydellä.

– Todennäköisempää on, että ennätystä ei rikota, Valta sanoo.

Vallan mukaan hellejaksoa uhkaa ennen muuta lännestä alkuviikosta lähestyvä matalapaineen alue, joka tuo mukanaan sadekuuroja. Mahdollista on silti sekin, että korkeapaine pitää pintansa, ja helleputki kestää.

Kouvolassa ja Hattulassa pisimmät helleputket

Tänään sivutaan myös pisimpiä asemakohtaisia helleputkia, sillä Kouvolan Utissa ja Hattulan Lepaassa on tänään jo 22. peräkkäinen hellepäivä.

Aiemmin yhtä pitkiä hellejaksoja on mitattu Porvoossa, Heinolassa ja Orimattilassa kesällä 2003.

Valta pitää todennäköisenä, että asemakohtainen helleputkiennätys rikotaan huomenna ainakin Utissa.