Hyppää sisältöön

Eturauhassyövän seulonta vähentää syöpäkuolemia

Muun muassa Helsingissä ja Tampereella tehdyn tutkimuksen mukaan eturauhassyövän aiheuttamia kuolemia oli seulontaryhmässä viidenneksen vähemmän kuin vertailuryhmässä. Tutkimustuloksesta huolimatta Suomessa ei aloiteta seulontaohjelmaa sen aiheuttamien haittojen vuoksi.

Kuva: Katja Salminen / Yle

Laajan eurooppalaisen yhteistutkimuksen tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että eturauhassyövän seulonta auttaa vähentämään syöpäkuolleisuutta.

Tutkimustulosten mukaan 13 vuoden seurannassa vältetään yksi kuolema 781 miestä kohden.

– Tulokset vahvistavat sen, että PSA-testiin pohjautuva seulonta löytää syöpiä, jotka voidaan varhaisvaiheessa todettuina parantaa, sanoo tutkimuksen Suomen osuudesta vastannut professori Anssi Auvinen Tampereen yliopistosta tiedotteessa.

Seulontaryhmässä eturauhassyövän aiheuttamia kuolemia oli viidenneksen vähemmän kuin vertailuryhmässä, jota ei kutsuttu seulontaan. Seulotuilla miehillä myös pitkälle edenneen syövän riski aleni.

Seulonta perustui verestä määritettävään merkkiaineeseen. Kuolleisuuden alentuminen on samansuuruinen kuin vastaavissa rintasyövän ja suolistosyövän seulontaa koskevissa tutkimuksissa.

Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistut tulokset kertovat samaa kuin aiempi eurooppalainen 11 vuoden seurantatutkimus.

Suomeen ei seulontaohjelmaa

Tutkimuksessa todettu kuolleisuutta pienentävä vaikutus ei vaikuta seulontakäytäntöihin Suomessa.

– Seulonnasta aiheutuu paljon elämänlaatuhaittoja, ja siksi seulontaohjelman käynnistämistä ei ole toistaiseksi pidetty perusteltuna, Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila sanoo tiedotteessa.

Seulonnoissa todetaan usein pieniä syöpäkasvaimia, jotka pysyvät oireettomina koko miehen elinajan. Kasvainten turha toteaminen johtaa tarpeettomaan hoitoon, jonka sivuvaikutuksia ovat esimerkiksi virtsan pidätyskyvyn heikkeneminen ja erektiohäiriöt.

Jatkotutkimuksessa pyritään kehittämään sellaisia seulontatapoja, joilla seulonnalla saataisiin mahdollisimman suuri hyöty pienimmillä mahdollisilla haitoilla.

Nykyinen tutkimus pohjautuu 162 000 miehen seurantaan. Heistä noin puolet arvottiin seulontaryhmään, joka kutsuttiin seulottavaksi neljän vuoden välein.

Tutkimus toteutettiin seitsemässä Euroopan maassa, ja tutkittavista miehistä miltei puolet oli suomalaisia. Seulonnan alkaessa miehet olivat pääosin 55–69-vuotiaita.

Suomessa tutkimuksen osallistuivat Suomen Syöpärekisteri sekä Tampereen ja Helsingin yliopistot, Tampereen yliopistollinen keskussairaala ja HUS.