1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Boliden: Kuparivuodosta ei ollut syytä tiedottaa aiemmin

Porissa Kokemäenjokeen heinäkuun lopussa ja elokuun alussa päässyt kuparimäärä oli pienempi kuin alun perin ilmoitettiin. Vuonna 2011 jokeen pääsi Bolidenin tehtaalta suurempi määrä kuparia.

Kuva: Jari Laasanen / Yle

Boliden Harjavalta tarkentaa Porin tuotantolaitokseltaan Kokemäenjokeen joutuneen kuparipäästön määrää.

Yhtiön mukaan jokeen on päässyt vain 114,8 kiloa kuparia, kun alun perin keskiviikkona puhuttiin 122 kilosta.

Kuparia on päässyt jokeen useina päivinä. 1. elokuuta jokeen pääsi noin 65 kiloa ja 2. elokuuta noin 43 kiloa. Pintaveden kupariarvot ylittivät ely-keskuksen mukaan hetkellisesti viisinkertaisesti sallitut normit.

Hidasta tiedotusta?

Kupari on vesieliöstölle huomattavasti haitallisempaa kuin Kokemäenjokeen aiemmin heinäkuussa päässyt nikkeli. Nikkelipäästön määrä oli kuitenkin huomattavasti suurempi, 66 tonnia.

Arviomme oli alkuun, että päästö jää luparajojen alapuolelle.

Boliden Harjavallan toimitusjohtaja Timo Rautalahti

Bolidenia on arvosteltu hitaasta tiedottamisesta. Viime viikolla sattuneesta vuodosta kerrottiin julkisuuteen vasta keskiviikkona. Ely-keskus oli saanut asiasta tiedon tiistaina. Porin ympäristöjohtaja kuuli asiasta Yle Satakunnalta keskiviikkona.

– Heti kun asia tuli tietoomme, otimme yhteyttä viranomaisiin. Arviomme oli alkuun, että päästö jää luparajojen alapuolelle. Siksi katsoimme, että ei ollut syytä enempään tiedottamiseen, toimitusjohtaja Timo Rautalahti Boliden Harjavallasta selittää.

Rautalahti korostaa, että kyse oli joka tapauksessa vakavasta poikkeamasta tehtaan toiminnassa. Vuonna 2011 Bolidenilta pääsi Kokemäenjoen veteen 140 kiloa kuparia.