1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Majakan rakentajat ovat koko kesän merellä – työmaakoppi hinaajassa

Perämeren pohjoisin merimajakka, Kemi ykkönen, on peitetty rakennustelinein. Viiden kuukauden remontti alkaa olla loppusuoralla. Alkuperäiskunnossa oleva majakka kunnostettiin kokonaan.

Kuva: Minna Aula / Yle

Kemi ykkösen merisäätiedot ovat puuttuneet koko kesän ajan. Merimajakka on seissyt merisään armoilla jo 40 vuotta ja sen kunto alkoi olla huono.

Liikennevirasto päätti tehdä majakalle täydellisen remontin. Vaikka monien muiden majakoiden käyttötarkoitusta on vaihdettu ja niistä on tehty matkailukohteita, Kemi ykkönen on edelleen erittäin tarpeellinen.

Kemin Ajoksen sataman väylän ulkopäässä sijaitseva majakka ohjaa kauppalaivaliikenenttä väylälle ja toimii tärkeänä merisään mittauspisteenä.

– Vaikka olemme siirtyneet satelliittiaikaan ja tekniikka kehittyy, on merimajakka edelleen kauppalaivoille tärkeä. Majakassa toimivat tutkasopet ja valo ja tietenkin merisää on yksi tärkeä palvelu, kertoo kunnostusprojektin päällikkö Markku Rautiola Liikennevirastosta.

Merityömiehet asuvat hinaajassa

Ylhäällä majakassa näköalat ovat hulppeat. Tosin työmiehille ne ovat ehtineet jo useamman kuukauden työrupeaman aikana tulla tutuiksi.

Ensi viikolla Ilmatieteenlaitos asentaa mittauslaitteet takaisin ja pian sen jälkeen saadaan toivottavasti taas merisäätietoja täältä.

Markku Rautiola

Majakan kylkeen on ankkuroitu hinaaja-alus, joka toimii rakennustyömaan tukikohtana.

– Sääolosuhteet vaikeuttavat tätä työtä. Yleensä voimme olla neljästä viiteen päivään viikossa täällä. Miehet asuvat täällä merellä aluksessa sen aikaa, kertoo urakoitsija Pekka Rahja.

Merellä työskentely on haastavaa ja varsinkin sääolot vaikuttavat siihen, miten hyvin työ pysyy aikataulussaan. Liikennevirasto on tyytyväinen hyvin sujuneeseen remonttiin.

– Aluksi ajattelimme, että tämä on haastava työmaa, mutta urakoitsija on selviytynyt siitä hyvin ja remontti on aikataulussaan. Tänä kesänä sääolot ovat olleet hyvät, kertoo Rautiola.

Kemi ykkösen tiedot pian merisäähän

Merisään kuuntelijat ovat jo kesän aikana ehtineet kaivata Kemi ykkösen tietoja.

Kuva: Minna Aula / Yle

– Kyllä sitä on jo odotettu. Ensi viikolla Ilmatieteen laitos asentaa mittauslaitteet takaisin ja pian sen jälkeen saadaan toivottavasti taas merisäätietoja täältä, kertoo Rautiola.

Merimajakka Kemi ykkönen sijaitsee 40 kilometrin päässä merellä, Ajoksesta lounaaseen. Remontin kustannukset ovat noin puoli miljoonaa euroa.