Venäjä tukeutuu Kazakstaniin ja Valko-Venäjään

Venäjä on sopinut EEU:n kanssa, ettei kiellettyjä elintarvikkeita päädy Valko-Venäjän ja Kazahkstanin kautta Venäjän markkinoille. Lisäksi maa turvaa ruuantuontia kääntymällä muun muassa Brasilian ja Uuden-Seelannin puoleen.

Ulkomaat
naisasiakas seisoo ruokahyllyn nvieressä kaupassa
Asiakas on kerännyt syliinsä meijerituotteita supermarketissa Moskovassa 7. elokuuta. Venäläisten virkamiesten mukaan Venäjä pystyy kuitenkin nyt vahvistamaan omaa ruokatuotantoaan.Epa / Yuri Kochetkov

Venäjän presidentti Vladimir Putin on keskustellut Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan ja Kazahkstanin presidentin Nursultan Nazarbajev kanssa torstaina.

Kremlin mukaan keskustelun aiheena olivat Venäjän länsimaille asettamat ruuan tuontia koskevat vastapakotteet.

Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazahkstanin presidentit solmivat viime toukokuussa sopimuksen Euraasian talousliiton (EEU) perustamisesta. Maiden tavoitteena on, että ensi tammikuussa voimaan tulevasta talousliitosta tulee kilpailija Yhdysvalloille, EU:lle ja Kiinalle.

EEU:n alueella asuu yli 170 miljoonaa ihmistä ja niiden yhteenlaskettu bruttokansantuotteen on kerrottu olevan noin 2,7 tuhatta miljardia dollaria.

Maat solmivat jo vuonna 2010 tulliliiton, joka sallii muun muassa hyödykkeiden ja työvoiman liikkuvuuden maiden välillä.

Venäjän maatalousministerin Nikolai Fjodorovin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Euraasian talousliitto aikoo estää sen, ettei vastapakotelistalla olevia tuotteita tuoda Venäjälle Valko-Venäjän ja Kazahkstanin kautta.

Valko-Venäjä on myös luvannut toimittaa Venäjälle elintarvikkeita.

Venäjän vastapakotteiden on arveltu vahingoittavan venäläisiä kuluttajia. Venäläisten virkamiesten mukaan Venäjä pystyy kuitenkin nyt vahvistamaan omaa ruokatuotantoaan.

Tämän lisäksi Venäjä aikoo turvata ulkomaisten tuotteiden saantia tuomalla niitä muista maista, kuten lihaa Brasiliasta ja juustoa Uudesta-Seelannista.

Presidenttien neuvottelusta kerrottiin torstaina sen jälkeen, kun Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti Venäjän kieltävän hedelmien, vihannesten, lihan, kalan, maidon ja meijerituotteiden tuonnin Yhdysvalloista, EU:sta, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta.

Kielto on voimassa vuoden.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, Yle Uutiset