Osa Venäjän perunasta jää laariin Tyrnävälle

Venäjän tuontikiellot tuntuvat myös perunan tuotannossa. Jotkut tuotannossa olevat lajikkeet ovat kohdistettu pelkästään Venäjän markkinoille. Muualla niillä ei ole kysyntää.

Kotimaa
Perunapelto
Kalle Niskala / Yle

Venäjän tuontikiellot tuntuvat myös Pohjois-Pohjanmaan perunan tuotannossa. Tyrnävällä toimiva HZPC Sadokas on vienyt siemenperunaa lähinnä Venäjälle.

Toimitusjohtaja Jaakko Rahkon mukaan korvaavia markkinoita etsitään muualta mutta osa tuotannosta on lajikkeita, joita kysytään ainoastaan Venäjällä.

–Me olemme keskittyneet Venäjän vientiin ja meillä on lajikkeita, joita kysytään vain Venäjän markkinoilla. Niille on huono löytää ostajia muualta. Me olemme kuitenkin osa hollantilaista yritystä, joka vie siemenperunaa yli 70 maahan. Sitä verkostoa nyt sitten pyritään hyödyntämään, sanoo Rahko.

Tuotantoon Venäjällä panostetaan

Vienti takkuili jo viime vuonna kun EU:n ja Venäjän välillä käytiin kiistaa kasvitautiriskeistä. Sadokas onkin panostanut myös siemenperunan tuotantoon Venäjän puolella.

–Meillä on tälläkin hetkellä vieraita Kaukasukselta ja Moskovan seudulta. He ovat kiinnostuneita tuottamaan meille siemenperunaa Venäjällä, kertoo Jaakko Rahko.

Täysi vientikielto on isku sekä yritykselle, että monille viljelijöille. Rahkon mukaan harvat kuitenkin uskaltavat nojata pelkästään Venäjän vientiin.

–Kaikilla niillä viljelijöillä, jotka tuottavat meille, suurin osa tuotannosta on kotimaan markkinoille tarkoitettua. Venäjän viennin osuus tässä Tyrnävällä tuotetusta siemenperunasta on noin 20 prosenttia. Se on tuntuva määrä mutta varmaan kuitenkin sellainen, että sen kanssa jollakin lailla voidaan elää ja tästä selvitään, arvioi Jaakko Rahko.