Samuli Putro: Se, mikä ei Suomessa näyttäydy katuväkivaltana tai mellakointina, näyttäytyy nilkkimäisyytenä

Suositun laulaja-lauluntekijän kesäkiertue vetelee viimeisiään. Viikonloppuna Rautalammilla ja Heinolassa esiintyvä Putro aikoo lomailla syksyn klubikiertueen jälkeen. Mies pohtii proosan kirjoittamista ja sanoo, että kissataulujen maalaaminenkin voisi olla ”äärimmäisen kova juttu”.

kulttuuri
Samuli Putro.
Laulaja-lauluntekijä Samuli Putro.Yle

Puhelin soi. Soittaja on suomalaisen rocklyriikan todellinen taituri. Vuonna 2012 hän sai arvostetun Juha Vainio -palkinnon.

Hän ei ole vähäpätöisessä seurassa. Suomalaista mestarisanoittajista samaisen palkinnon ovat saaneet muun muassa Juice Leskinen, Gösta Sundqvist ja Ismo Alanko.

Luurin toisessa päässä itsensä esittelee Samuli Putro, jonka kesä on tuttuun tapaan sujunut keikkaillen.

– Se on luonnollisesti helvetin hyvä asia, koska se on minun työni.

Kun Putro saa keväisin käteensä listan keikkamyyjältä, jossa on lueteltuna tulevan kesän työt, hän ajattelee liki aina, että niitä saisi olla muutama enemmänkin.

– Siinä vaiheessa kun keikkoja on vain muutama jäljellä, niin tajuaa, ettei näitä olisi jaksanut enää enempää tehdäkään.

Putro kuitenkin huomauttaa, että keikkailu on lähtökohtaisesti erittäin mukavaa.

– Se kuuluu olennaisena osana musiikin tekemiseen. Vaikka biisejä tekeekin itselleen ja omista asioistaan, niin koko ajan on kuitenkin toive siitä, että niitä pääsisi jo esittämään ihmisille.

On myös joskus niin, että vanha ja uusi ovat käynnissä yhtä aikaa. Vähän niin kuin huonossa parisuhteessa.

Samuli Putro

Helmikuun lopussa ilmestynyt Taitekohdassa-albumi on pitänyt Putron bändeineen kiireisenä.

Kiire hellittää vain hetkeksi, sillä syksyllä edessä on kymmenisen keikkaa käsittävä syyskiertue. Tauko on paikallaan syyskiertueen jälkeen.

Pitkään Suomea keikkaillen kiertänyt Putro toteaa, että hän tulee rauhattomaksi ja kärsimättömäksi, jos mitään ei yhtäkkiä tarvitsekaan tehdä.

– Minä kuulun siihen porukkaan, jolle lottovoitto olisi pahinta, mitä voisi tapahtua.

Vaikka lomailua on tällä kertaa luvassa, Putro toteaa, että joskus uuteen projektiin kannattaa tarttua heti.

– On myös joskus niin, että vanha ja uusi ovat käynnissä yhtä aikaa. Vähän niin kuin huonossa parisuhteessa, muusikko lohkaisee.

Zen Café -utelut eivät loukkaa

Liki jokaisessa haastattelussa Zen Café -bändin määrittelemättömän pitkälle tauolle jäämisen jälkeen Putro on joutunut vastaamaan uteluihin suursuosioon nousseen bändin mahdollisesta paluusta.

– Kysymys paluusta ei ole millään tavoin loukkaava tai ahdistava. Olen hämmästynyt siitä, kuinka hyvin yhtye ja sen kappaleet muistetaan vielä. Jos ajattelen sitä sekuntiakaan kauempaa, niin sehän on äärimmäisen imartelevaa.

– Zen Café jätti jälkensä.

Paluuta Zen Café ei ole Putron mukaan suunnitellut.

– Se on sen sorttinen kirkko, että jos sitä rupeaisi rakentamaan, niin siinä menisi aika kauan aikaa.

Prosaisti Putro?

On selvää, että Putro jatkaa laulujen kirjoittamista. Kun muusikolle luettelee muita taiteeseen liittyviä työmahdollisuuksia, hän tarttuu kissatauluihin.

Samuli Putro
Samuli Putro pitää uteluita Zen Cafén paluusta imartelevina.YLE / Suvi Rajala

– Kissatauluhan olisi äärimmäisen kova. Se Putron pehmeämpi puoli. Jengi varmaan miettisi, en mä siitä Putrosta ennen tykännyt, kun ne sen kappaleet olivat niin vaikeita, mutta nämä kissataulut ovat tosi mukavia, koska kissat on tosi söpöjä, muusikko nauraa.

Putro toteaa, että vakavasti otettaviakin suunnitelmia hänellä on. Paljon hän ei ole niistä valmis etukäteen kertomaan.

– Olen ajatellut ja kokeillutkin asioita, mutta jos keskeneräisillä töillä alkaa leuhkia, niin siinä käy tosi huonosti.

– Ajatuksia on, mutta niiden hyvyydestä en tiedä.

Kun kysyy mahdollisesta proosan kirjoittamisesta, Putro huokaisee ja innostuukin.

– Proosakirjoittaminen on itselleni samanlainen asia kuin kilpauimarille järveen hyppääminen saunan jälkeen. Tarkoitan siis sitä, että ei ole samanlaisia sääntöjä ja tottumuksia.

– Kyllä sellaisen kirjoittaminen on ihan hirvittävän mukavaa. Olen tehnyt sitä, mutta tarvitseeko kaikkea julkaista, niin se on toinen asia.

"Ympärillä heiluvat kyynärpäät ovat terävämpiä kuin aikaisemmin"

Tarkkana arjen ja rakkauden kuvaajana tunnettu Putro on myös yhteiskunnallinen kirjoittaja. Eniten suomalaisessa nyky-yhteiskunnassa Putroa ärsyttää ylitsepursuava opportunismi.

– Opportunismin nousu on ilmiselvää. Ehkä se johtuu siitä, että ihmiset pelkäävät kotiensa ja lastensa puolesta. Kaikki tämä liittyy tietenkin toimeentuloon. Kun toimeentulon saaminen on vaikeampaa, niin kilpailu ja keinot kovenevat. Tarkoitus pyhittää tosi monta asiaa.

– Se, mikä ei Suomessa näyttäydy katuväkivaltana tai mellakointina, näyttäytyy nilkkimäisyytenä.

Putro siteeraa vanhaa sanontaa 'tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla' puhuessaan siitä, että hyvät tavoitteet ilmenevät suomalaisessa yhteiskunnassa ”melkoisena armottomuutena”.

– Kun vanhenee ja hidastuu, niin tuntuu, että ympärillä heiluvat kyynärpäät ovat terävämpiä kuin aikaisemmin.