Metsäpalon sammutus herättää arvostelua Ruotsissa – Pääministeri: Asia pitää selvittää

Ruotsissa selvitetään nyt, onko maa varautunut kunnolla luonnononnettomuuksiin. Noin 16 000 hehtaarin alueelle Västmanlandissa levinnyttä paloa ei ole vieläkään saatu hallintaan, vaikka sitä onkin saatu rajattua.

Ulkomaat
Metsäpalorintama .
Metsäpalorintama lähestyi Rorbon kylää 3. elokuuta.Jocke Berglund / EPA

Ruotsin Västmanlandissa jo viikon ajan roihunneen metsäpalon hitaasti edennyt sammuttaminen herättää arvostelua. Paloalueella tänään torstaina vieraillut pääministeri Fredrik Reinfeldt on nyt määrännyt, että Ruotsin kriisivalmius selvitetään. Ruotsissa on viime päivinä esitetty arvioita, ettei maa ole riittävästi varautunut erilaisten luonnononnettomuuksien varalta.

Selvityksen tarkoituksena on muun muassa pohtia, pitäisikö Ruotsin hankkia erityisiä sammutuslentokoneita. Nyt apua on saatu Italiasta ja Ranskasta. Myös kriisitiedotus käydään läpi.

– On tullut ihmisvahinkoja ja suuri metsäalue on tuhoutunut. Monesta tuntuu, ettei tiedonkulku ole toiminut, Reinfeldt sanoi Ruotsin television SVT:n haastattelussa.

Noin 16 000 hehtaarin alueelle levinnyt palo roihuaa edelleen, vaikka sitä onkin saatu rajattua. Palo levittää savua laajalle alueelle, muun muassa Tukholmaan. Sammutustöissä kerrotaan olevan noin 200 ihmistä ja neljä sammutuslentokonetta.

– En voi vielä sanoa, että palo olisi saatu hallintaan. Paloalueelta evakuoidut eivät voi palata koteihinsa lähipäivinä, sanoi palopäällikkö Lars-Göran Uddholm iltapäivällä pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Paloalueella vierailevat poliitikot ja kuningas Kaarle XVI Kustaa eivät miellytä kaikkia alueen ihmisiä.

– Sammuttiko (oppositiojohtaja) Stefan Löfven jonkun palon täällä käydessään? Tai tekikö kuningas niin?, kyselee nimettömänä pysyttelevä nainen Dagens Nyheter -lehdessä.