USA:ssa julkaistavat rikostarinat paljastavat Helsingin pimeän puolen

Yhdysvalloissa julkaistaan marraskuussa suomalaisten rikosnovellien antologia. Helsinki Noir -kirja kurkistaa Helsingin varjoihin 14 suomalaisen kirjailijan voimin. Kokoelma on syntynyt Noir-sarjastaan tunnetun yhdysvaltalaisen Akashic Booksin ja Like Kustannuksen yhteistyönä.

Kuva: Yle

_Helsinki Noir _on osa Akashic Booksin sarjaa, jossa julkaistaan eri kaupungeissa tapahtuvia rikostarinoita. Helsingin kanssa syksyn julkaisulistalla ovat muun muassa Tel Aviv Noir ja Teheran Noir.

- Jokaisella kaupungilla on synkkä puolensa, sanoo Akashic Booksin toimituspäällikkö Johanna Ingalls.

Ingalls vieraili Helsingissä, kun kirjan tekemisestä päätettiin. Novellit koonnut ja kirjan toimittanut, Suomesta kodin löytänyt amerikkalaiskirjailija Jim Thompson esitteli kustantamon työntekijälle myös Helsingin hämärämpiä seutuja.

- Niihin paikkoihin ei turistina päätyisi. Oli selvää, että Helsingissä niin kuin muuallakin on noir puolensa. Mutta minusta siellä oli lisäksi huumoria ja rehellisyyttä. Sama koskee mielestäni myös kokoelman novelleja, Ingalls kertoo.

Käsitellessään yhteiskunnan varjopuolia, noir-tarinat nostavat väistämättä esiin epäkohtia. _Helsinki Noir _maalaakin kuvaa suomalaisen kaupunkielämän ongelmista, kuten parisuhdeväkivalta, huostaanotot, syrjäytyminen ja raiskaukset.

- Mielestäni kokoelma antaa äänen syrjäytyneille ja väärinymmärretyille ihmisille. Siinä ei vain katsota hulttiota ja yksioikoisesti tuomita häntä rikollisena. Teksteissä mennään syvemmälle ja kysytään, miksi heistä on tullut sellaisia.

Erilainen matkaopas

_Brooklyn Noir _–kokoelma aloitti vuonna 2004 Akashic Booksin sarjan, jota on julkaistu jo 66 osaa. Yksittäiset kirjat myyvät Ingallsin mukaan viidestä tuhannesta kappaleesta kymmeniin tuhansiin kappaleisiin asti. Yksi suosituimmista on ollut tähtikirjailija Dennis Lehanen toimittama Boston Noir.

- Noir-sarja yhdistää hyvän matkakirjan ja hyvän mysteerikirjan. Monet lukijamme rakastavat mysteerejä. He eivät välttämättä tiedä paljon Helsingistä, mutta haluavat kirjan, koska se on sarjamme uusin osa, Ingalls sanoo.

Helsinki Noir julkaistaan Suomessa elokuun puolivälissä. Siinä on mukana Suomen eturivin rikoskirjailijoilta, kuten Leena Lehtolainen ja Antti Tuomainen. Noir-tunnelmaan on teosta varten päässyt myös kirjailija Riikka Ala-Harja.

Joillekin antologiaan kirjoittaneille _Helsinki Noir _on ensimmäinen kerta, kun heidän tekstejään julkaistaan ulkomailla. Viimeiseksi se ei välttämättä jää, sillä Akashic Booksista kerrotaan aiempien osien kirjoittajista osan saaneen tekstinsä perusteella kustannussopimuksia Yhdysvalloista.

_Helsinki Noir _-kokoelman toimittanut Jim Thompson kuoli elokuun alussa. Kokoelma ja siihen kirjoitettu novelli _Ain käsi _jäi yhdeksi hänen viimeisistä töistään.