1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Jurassic Rock käyntiin Mikkelin Kenkäveroniemessä - "Fiilis kuin järjestäisi ensimmäistä kertaa"

Viikonloppuna järjestettävä rock-festivaali Jurassic Rock käynnistyy tänään ensimmäistä kertaa Mikkelin Kenkäverossa. Festivaalijohtajana jo konkariksi kasvanut Jukka Holmstedt myöntää, että uusi alue on tuottanut haasteita.

Jurassic Rockin promoottori Jukka Holmstedt Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Mikkelin Kenkäveronniemellä on päällä täysi kuhina. Työmiehiä säntäilee festivaalialueella. Esiintymislavoja on kasattu viikon alusta kasaan. Torstai-illan aikana lavojen rakenteisiin pitäisi saada asennettuksi vielä äänentoisto ja valaisimet.

Kaiken kiireen keskellä hengähtää Jukka Holmstedt, Jurassic Rockin promoottori. Hänelle festivaalien järjestäminen on tuttua puuhaa jo monen vuoden takaa.

Yksin rutistukseen ei pystyisi.

– Meidän festivaalia pyörittää arviolta 700 työntekijää. Näistä noin 300 on talkootyöntekijöitä. Ilman heidän panostaan tapahtuman lipunhinnat nousisivat pilviin, Holmstedt kertoo.

Uusi alue tuo mukanaan haasteita

Jurassic Rock siirtyi vuoden alussa uuden yhtiön omistukseen Provinssirockia pyörittäneeltä Selmulta.

Samalla tapahtui vielä radikaalimpi uudistus. Jurassic Rockin tapahtumapaikka vaihtui Visulahdesta Mikkelin Kenkäveronniemeen.

– Vuosien varrella ehti jo tottua Visulahden alueeseen. Nyt kun tehdään töitä uudessa paikassa, niin käytännön asiat teettävät monessakin suhteessa enemmän töitä. Hiki on pukannut otsalle, Holmstedt myöntää.

Haasteellisinta uudessa alueessa on, että kyseessä on Museoviraston suojelema pelto.

– Me tiedettiin, että Museovirasto tulee tekemään kaivauksia alueella. Jouduimme jo kerran siirtämään lavoja, koska alueelta löydettiin rakennuksen pohjia ja tulisijoja maasta. Tilannetta olisi hankaloittanut huomattavasti, mikäli maan alta olisi löydetty vaikkapa rautakautisia hautoja.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Pahimman varalle oli silti laadittu varasuunnitelma. Hätätapauksessa maahan olisi asennettu verkot ja niiden päälle kovetettu maamassa, joka olisi kerätty festivaalin jälkeen pois.

– Kun joudutaan odottamaan kesäkuulle asioiden ratkeamista, niin toki mietityttää kuinka tämä touhua lopulta ratkeaa.

– Jos tässä olisi ollut riskejä, niin emme olisi varmasti lähteneet tekemään tarjouksia ulkomaan artisteista. Ne ovat kuitenkin aina sitovia, joten festivaalialueen pettäessä olisimme joutuneet keksimään varalle jonkun toisen tapahtumapaikan. Joka tapauksessa olisimme joutuneet maksamaan artisteille – esiintyivätpä he tai eivät.

Ohjelmassa suunta kohti kevyempää musiikkia

Jurassic Rockin musiikkilinjauksissa näkyy tänä vuonna muutos. Aiemmin tapahtuman pääesiintyjäkiinnityksissä on ollut vahvemmin esillä raskas rock ja heavy metal. Nyt esiintyjäkaarti on selkeästi kevyempään musiikkiin kallellaan.

– Se ei ollut täysin tietoinen valinta. Aika monesti ohjelmisto riippuu siitä, mitä on saatavilla. Viime vuonna oli Ruotsissa Getaway Rock -festivaali, josta saimme noukittua System of a Downin.

– Nyt ei ollut vastaavanlaista kattausta tarjolla, ja tarjonta oli kiinnostavampaa pehmeällä puolella. Artistikattaus voi muuttua joka vuosi, mutta parhaat mahdolliset pyrimme noukkimaan niistä mitä on tarjolla, Holmstedt kertoo.

Tosin Jurassic Rockilla on tänä vuonna yksi isompi täky hihassaan: yhdysvaltalainen R&B-tähti Nelly, joka esiintyy ensimmäistä kertaa Suomessa.

Viikonlopusta tekee kiinnostavan siksi, että Helsingissä järjestetään samaan aikaan valtavirtamusiikkiin vuosi vuodelta enemmän painottuva Flow-festival. Myös siellä usea iso rap-nimi heittää ensimmäisen keikkansa Suomessa.

Holmstedt ei näe tässä kilpailuasetelmaa.

– Meillä on Nelly ja heillä OutKast. Minä en osaa kuvitella, että Nellyä olisi bookattu Flow-festivaaleilla.

Jurassic Rock on järjestetty alusta saakka samana viikonloppuna Flow´n kanssa. Isoa kädenvääntöä tästä ei ole koitunut. Esimerkiksi viime vuonna tapahtuma houkutteli Visulahteen jopa 26 000 kävijää.

Tänä vuonna Holmstedt ei lähde spekuloimaan viikonlopun kävijäennusteella. Festivaaleilla lipunmyynti heilahtaa huippuunsa tyypillisesti vasta aivan viime hetkellä.

– Me lähdetään puhtaalta pöydältä, koska taustalla on isot uudistukset. Tokihan ihmisiä odotetaan ja lippuja on myyty etukäteen kotimaahan ja myös ulkomaille.

– Sanotaan näin, että tuhansia ihmisiä odotetaan. Sen tarkempia odotuksia meillä ei ole. Jos säät lupailevat hyvää, niin se tarkoittaa positiivista asiaa myös yleisömäärille.

Luonto tapahtuman profiilille tärkeä

Jurassic Rock on alusta alkaen haluttu pitää Mikkelissä. Yksi iso syy tähän on maisemat ja hyvät kulkuyhteydet.

– Me olemme isolla nurmikentällä. Saimaa on vieressä. Samoin Kenkäveron pappilan miljöö vetoaa varmasti useaan. Iso etu on, että tämä kaikki löytyy ihan kaupungin vierestä ja keskustaan on vain kilometri. Mutta emme me halua tehdä Jurassic Rockista mitään torifestivaalia.

Eksoottisuus viehättää esimerkiksi ulkomailta saapuvia artisteja. Ainakin yhtä viikonloppuna esiintyvää artistia on kestitetty mökkilomalla ennen viikonlopun keikkaa. Artistia ei suostuta paljastamaan sopimussyistä.

Tietenkin myös kaupungille tapahtuma on tärkeä. Useille kaupungissa toimiville yrittäjille festivaaliviikonloppu tarkoittaa kassakoneiden kilinää. Esimerkiksi kaupungin hotellit kertovat huoneiden olevan viimeistä myöten varattuja.

Karkeloinnista ei tingitä

Jurassic Rockiin on kuulunut aiempina vuosina hulluttelu ja karkelointi. Usealle kotimaiselle esiintyjälle kyseessä on kiertueen viimeinen etappi. Konserteissa tämä näkyy irtiottoina.

Aiempina vuosina lavalle on hurmoksessa kyyditetty muun muassa Visulahden vahakabinetista Spede-nukke. Muutama vuosi sitten eräs järjestäjäporukan pariskunta vihittiin kesken konsertin.

Hiukan vastaavaa on luvassa myös tänä vuonna tiedossa, vihjailee Jukka Holmstedt.

– Staminalla on kuulemma luvassa jekkuilua, mutta en tiedä itsekään vielä mitä. Promoottorille ei aina kerrota kaikkea etukäteen mitä tapahtuu.

Aiemmat vuodet on monille tuttuja juuri näistä tempauksista. Hiukan yllättäen Holmstedtille tärkein festivaalimuisto tulee nuoruusvuosilta.

– Se taisi olla vuonna 1998 Nummirockissa. Kyseessä oli ensimmäinen festivaali, jonne vanhemmat päästivät minut. Pantera oli silloin kova juttu ja keikka siellä taisi jäädä Suomen osalta heidän viimeisekseen.

Tietenkin ensimmäinelle Jurassic Rockilla on festivaalipromoottorin muistoissa tärkeä sija.

– Sen viikonlopun jälkeen tuli ihmeteltyä pitkään ylipäätään sitä, miten kaikki saatiin vedettyä läpi.

Uuden tapahtumapaikan ja uuden yrityksen myötä luvassa voi olla vastaavanlainen rutistus ja kokemus.

– Nyt tuntuu siltä kuin järjestäisi tapahtumaa ensimmäistä kertaa. Erittäin hyvä kutina minulla on kaikesta, Holmstedt toteaa hymyillen.