1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jihadistit etenevät Irakissa, kristityt ja jesidit pakenevat – YK hätäkokoukseen

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt pitää hätäistunnon Irakin tilanteen vuoksi vielä torstain aikana. Kansainvälistä yhteisöä huolettaa Irakin vähemmistöjen kohtelu jihadistien valtaamilla alueilla.

Ulkomaat
aseistettuja miehiä auton lavalla
Kuva jihadistien ( ISIS ) propagandavideolta, jossa ajetaan lähellä Tikritiä, Irakissa.Lehtikuva / AFP / ISIS

Islamilaisen valtion taistelijat sanovat saaneensa haltuunsa jo 15 kaupunkia Irakissa. Lisäksi Mosulin pato sekä yksi sotilastukikohta ovat järjestön mukaan jihadistien hallussa, järjestö tiedotti torstaina.

Mosulin pato on Irakin suurin ja sitä hallussaan pitävillä on käytössään valtavat sähkö- ja vesivarannot, jotka vaikuttavat jopa pääkaupunkiin Bagdadiin. Jihadistit ovat taistelleet padon hallinnasta kurdijoukkoja vastaan viikkokausia. Kurdien viranomaiset sanovat, että heidän joukkonsa hallitsevat yhä patoalueella. Asiaa ei ole voitu tarkistaa puolueettomasti.

Islamilaisen valtion tiedetään kuitenkin saaneen haltuunsa Irakin suurimman kristityn kaupungin Qaraqoshin, jossa asui 50 000 ihmistä. Ainakin noin sata tuhatta kristittyä on paennut jihadisteja Irakissa, mikä on saanut muun muassa paavi Franciscuksen vetoamaan torstaina kansainväliseen yhteisöön kristittyjen suojelemiseksi.

Turvallisuusneuvosto koolle

YK:n turvallisuusneuvosto on päättänyt kokoontua hätäistuntoon Irakin tilanteen vuoksi vielä torstain aikana. Kokoontumista oli vaatinut Ranska, joka sanoi olevansa erityisen huolissaan Islamilaisen valtion etenemisestä Irakin pohjoisosassa ja siviilien ja vähemmistöjen kohtelusta.

– Ranska vaatii turvallisuusneuvostoa pikaisesti koolle niin, että kansainvälinen yhteisö voi vastata terrorismin uhkaan Irakissa sekä tukea ja turvata uhattua väestöä, Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi lausunnossaan.

Al-Qaidaakin äärimielisemmät Islamilaisen valtion sunnimuslimi-jihadistit pitävät niin Irakin shiiaenemmistöä kuin kristittyä ja jesidivähemmistöäkin vääräuskoisina. Jesidien uskonto on peräisin yli 4 000 vuoden takaisessa zarathustralaisuudessa ja on siten vanhempi kuin kristinusko tai islam, vaikka on saanut vaikutteita myös niistä ja juutalaisuudesta. Jesidit ovat pääsääntöisesti kurdeja.

Jesidit pakenevat Turkkiin

Turkki kertoi torstaina tuhansien siviilien, etupäässä jesidien, paenneen Irakin väkivaltaisuuksia rajan yli. Keskiviikkona muun muassa Sirnakin maakuntaan ja Batmanin kaupungin alueelle majoitettiin noin 150 jesidiä. Tuhansia lisää odottaa rajan takana. Turkki sanoo avaavansa pakolaisleirin Irakin puolelle ihmisten auttamiseksi.

Ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoi Turkin lisäävän humanitaarista apuaan myös Irakiin. Turkissa on jo yli miljoona Syyriasta paennutta ihmistä.

Väkivaltaisuudet Pohjois-Irakissa kiihtyivät sunnuntaina, kun jihadistit saivat haltuunsa Zumarin ja Sinjarin kaupungit. Erityisesti Sinjarissa asui paljon jesidejä, joista kymmeniä tuhansia siviilejä pakeni läheisille vuorille.

Kurditaistelijat puolestaan sanoivat torstaina saaneensa joitakin siviilejä pelastettua vuorilta, mutta tuhansia on yhä jihadistien saartamana. Heille on pudotettu lentokoneista vettä ja ruokaa. YK:n edustajan mukaan varsinkin vedestä alkaa olla kova pula, ja noin 40 lapsen kerrotaan jo nääntyneen kuoliaiksi.

Pääkaupungissa Bagdadissa puolestaan autopommi tappoi ainakin 14 ihmistä shiiakaupunginosassa torstaina. Keskiviikkoisen tuhoisan tori-iskun uhrimäärä on puolestaan noussut 59 kuolleeseen ja 125 haavoittuneeseen.

Jihadistit etenevät Syyriassakin

Syyriassa puolestaan noin 40 ihmistä on kuollut jihadistien hyökättyä Syyrian armeijan viimeiseen tukikohtaan Raqqan maakunnassa Irakin rajalla. Itsemurhapommit räjähtivät 93:n prikaatin tukikohdassa, minkä jälkeen jihadistit sanoivat saaneensa tukikohdan haltuunsa.

Raqqan maakunta on käytännössä kokonaan Islamilaisen valtion hallussa. Taistelijat ovat edenneet nopeasti sen jälkeen kun he saivat Mosulin kaupungin Irakissa haltuunsa kesäkuun alkupuolella.

The Syrian Observatory for Human Rights -järjestön arvion mukaan Syyrian pinta-alasta noin 35 prosenttia on jo jihadistien hallussa, joskin isot osat siitä ovat karua aavikkoa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi