Ruotsin metsäpalojen savut ulottuvat Lounais-Suomeen

Savua on ennusteen mukaan eniten ilmassa puolenpäivän aikaan. Ilmatieteen laitoksen mukaan Ruotsista kantautuva savu ei heikennä ilmanlaatua Suomessa.

Kotimaa
Metsäpalorintama .
Metsäpalorintama lähestyi Rorbon kylää 3. elokuuta.Jocke Berglund / EPA

Ruotsissa roihuavista metsäpaloista aiheutuva savu kulkeutuu Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan Savua on eniten ilmassa puolilta päivin ja pari tuntia sen jälkeen. Savu kulkeutuu päivän aikana edelleen Eteläisen Suomen yli.

Savua kuljettaa tasaisesti puhaltava lounaistuuli, joka käy suoraan Ruotsin paloalueilta Suomen suuntaan, kertoo päivystävä meteorologi Leila Hieta Ilmatieteen laitokselta.

Savu on havaittavissa paikoin hajuna, mutta se ei ole heikentänyt ilman laatua, Ilmatieteen laitoksesta kerrotaan.

– Se on vain niin laimentunut sitten, että meillä ei mitään hälyttäviä pitoisuuksia näy tällä hetkellä, kertoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila.

Anttilan mukaan nyt Suomen rajojen ulkopuolella roihuavat metsäpalot ovat niin rajattuja ja paikallisia, etteivät ne tuota laajoja alueita peittäviä savupilviä.

Huomiseen mennessä savun kulkeutumisen Ruotsista Suomeen odotetaan heikkenenevän, sillä ennusteen mukaan tuulet heikkenevät ensi yönä ja kääntyvät etelän suuntaan.

Suomeen on viime viikkoina ajautunut savua paitsi Ruotsista, myös Venäjältä ja muualta Itä-Euroopasta. Savuhavainnoista on tehty runsaasti ilmoituksia pelastuslaitoksille erityisesti Lounais- ja Kaakkois-Suomessa.