Ruotsin metsäpaloa sammutettu kahdella miljoonalla litralla vettä torstaina – "Vain sade auttaa"

Italiasta ja Ranskasta pelastustoimiin lentäneet sammutuskoneet tekivät torstaina yhteensä 322 lentoa, ja pudottivat palon päälle yli kaksi miljoonaa litraa vettä.

Ulkomaat
Helikopteri sammuttaa metsäpaloa vedellä Salan lähistöllä sijaitsevassa Gammelbyssä 4. elokuuta 2014.
Helikopteri sammutti metsäpaloa vedellä Salan lähistöllä sijaitsevassa Gammelbyssä 4. elokuuta 2014. Fredrik Sandberg / EPA

Ruotsin Västmanlandin metsäpaloa taltutettiin eilen torstaina kahdella miljoonalla litralla vettä. Pelastuslaitos ja puolustusvoimat ovat jatkaneet sammutustöitä koko yön, ja sammutushelikopterit ovat alkaneet lentää kello neljältä aamulla Ruotsin aikaa.

– Sade. Voimme sammuttaa tämän palon vain sateen avulla. En usko, että pystymme siihen omin voimin, pelastusjohtaja Lars-Gäran Uddholm sanoo sanomalehti Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Noin 200 ihmistä taistelee tulta vastaan. Palon laajuus on tällä hetkellä 15 000–19 000 hehtaaria, eli 150–190 neliökilometriä. Palo ei ole levinnyt pohjoiseen eikä itään, mutta sen länsipuolella joukko palomiehiä oli jäädä tulen vangiksi.

– Ryhmä oli sammuttamassa paloa, kun tie syttyi palamaan heidän takanaan. Jouduimme lähettämään paikalle ylimääräisiä resursseja pelastamaan heidät, Lars-Göran Uddholm kertoo.

Pelastustyöntekijät eivät edelleenkään ole saaneet paloa hallintaansa. Ainakin kymmenen rakennusta on tuhoutunut palossa täysin. Fagerstan ja Norbergin kuntien alueella sijaitsevan Snyten-järven läheisyydessä sijaitsevat taajamat ovat tuhoutuneet pahimmin.

Palon sammuttaminen on vaarallista. Palaneet puut kaatuilevat metsässä, ja maastossa kytee tulikuumia pesäkkeitä. Yksi pelastustöihin osallistuva sai eilen toisen asteen palovammoja. Palossa on kuollut yksi ihminen.

Italiasta ja Ranskasta pelastustoimiin lentäneet sammutuskoneet tekivät torstaina yhteensä 322 lentoa, ja ne pudottivat palon päälle yli kaksi miljoonaa litraa vettä.