Tutkimus: Psyykelääkkeet pidentävät ahvenen elinikää

Uumajalaistutkijat huomauttavat, että yhteiseurooppalaisissa kokeissa ei huomioida lääkkeiden mahdollisia hyviä vaikutuksia ympäristöön.

luonto

Psyykelääkkeet pidentävät ahvenen elinikää, ruotsalaiset tiedostusvälineet väittävät uumajalaiseen tutkimukseen viitaten. Tutkijoiden mielestä huoli lääkkeiden päätymisestä vesistöihin on yksipuolinen.

– Meidän pitää muuttaa käsitystämme saastumisesta, ympäristötieteen dosentti Jonatan Klaminder Uumajan yliopistosta sanoo.

Lääkkeiden vaikutuksia arvioidaan niiden myrkyllisyyden perusteella yhteiseurooppalaisin perustein. Uumajalaistutkijat kuitenkin huomauttavat, että eurooppalaisissa kokeissa ei huomioida lääkkeiden mahdollisia hyviä vaikutuksia ympäristöön. Tutkijat osoittivat, että psyykelääkkeet pidensivät ahvenen elinikää.

– Niistä tuli kovempia, vähemmän sosiaalisia, ja ne uskalsivat liikkua suuremmalla alueella ja syödä kaikkea mahdollista. Puhtaassa vedessä niiden käytös oli varovaisempaa ja stressaantunutta.

Jonatas Klaminder varoittaa kuitenkin, että koko ekosysteemin kannalta ahvenien kasvanut rohkeus ei välttämättä ole myönteinen asia.

– Se voi vaikuttaa tavalla, jota emme ole ajatelleet, Klaminder sanoo.