Ruotsin metsäpalon tuhot jo miljoonaluokkaa – Stora Enso suuromistaja

Puun palamisen lisäksi metsäpalon aiheuttamaa laskua lisäävät jälkisammutus, palotarkkailu, metsän raivaaminen ja puiden uudelleen istuttaminen.

talous
Ruotsalaiset metsänvartijat tarkastavat aluetta Seglinsbergissä Ruotsissa 6. elokuuta 2014.

Ruotsin Västmanlandin metsäpaloissa on tuhoutunut puuta ainakin 600 miljoonan kruunun eli reilun 65 miljoonaa euron arvosta, sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

– Olisin yllättynyt, jos lasku ei nousisi miljardiin kruunuun [108 miljoonaan euroon), vakuutusyhtiö LRF Försäkringin toimitusjohtaja Erik Pihlo sanoo.

Metsäpalojen aiheuttamat tuhot ovat nykyajan suurimmat. Metsähallituksesta kerrotaan, että suurimman osan palaneesta metsästä omistavat Sveaskog-, Karl Hedin- ja Bergvik Skog-osakeyhtiöt. Stora Enso on Bergvik Skogin suuromistaja.

– Puuta on tuhoutunut monimiljoonaisen luvun edestä, metsäpäällikkö Lars-Erik Wigert Bergvik Skogista toteaa.

Yhtiöllä ei ole palovakuutusta, mutta korvauksia yritetään saada myrskyjen varalta otetusta vakuutuksesta.

– Metsänomistuksen riskit ovat kasvaneet sään ääri-ilmiöiden yleistymisen, kuten kuivien kesien, myrskyjen ja palojen myötä.

Metsähallituksesta huomautetaan, että puun palamisen lisäksi laskua lisäävät jälkisammutus, palon tarkkailu, metsän raivaaminen ja puiden uudelleen istuttaminen. Metsänhoitoyhdistyksien yksittäiset jäsenet vastaavat jälkitöiden kuluista. Pienomistajia on 150, ja suurimmalla osalla on palovakuutus.

– Summat voivat nousta todella suuriksi, jos valtio ei tule apuun ja avusta jälkitöissä, Erik Pihlo vakuutusyhtiö LRF Försäkringistä sanoo.