Virtuaalikynttilä syttyy – netissä vainajaa muistellaan yhdessä

Vainajan muistaminen onnistuu nykyään myös sosiaalisessa mediassa ja virtuaalisilla muistomerkkisivustoilla. Tutkijan mukaan sureminen on muuttunut jälleen yhteisöllisemmäksi.

ilmiöt
Virtuaalikynttilä palaa verkkosivulla.
Karri Laihonen / Yle

Halu muistaa ja tulla muistetuksi kuuluvat ihmisyyteen. Poismenneen ihmisen muisto elää nykyään vahvemmin, kun erilaiset tavat kunnioittaa kuollutta ovat yleistyneet sosiaalisessa mediassa ja virtuaalisilla muistomerkkisivustoilla.

Muistovideoita ja virtuaalikynttilöitä

Anna Haverinen on tutkinut kuolemanrituaalien näkymistä verkossa. Hän väitteli Turun yliopiston Porin yksikössä perjantaina. Haverisen mukaan sotien jälkeen yhteisön merkitys vainajan muistamisessa pieneni. Sureminen kuului silloin vain läheisille.

Sotien jälkeen yhteisön merkitys vainajan muistamisessa pieneni.

Filosofian tohtori Anna Haverinen

– Vuosikymmenien ajan sureminen jäi ihan lähiperheeseen. Internetin myötä sosiaalisuus on palautunut takaisin. Digitaalinen muistaminen vahvistaa myös hautausmaalla käymisen merkitystä.

Muistomerkkisivustot voivat muistuttaa tavallisia kotisivuja, joissa on ihmisen kuva ja elämäntarina.

– Sivustoilla voi olla kuvagalleria tai muistovideo. Lisäksi sivuilla on usein vieraskirja ja mahdollisuus sytyttää virtuaalisia kynttilöitä, kertoo Haverinen.

Sureminen voi kroonistua

Yhteisön virtuaalinen tuki lisää surevien ja esimerkiksi saattohoidossa olevien avunsaantia. Ihmisen voimakas läsnäolo verkossa kuoleman jälkeenkin ei silti ole ongelmatonta.

– Suru voi kroonistua, kun ihminen ei pysty päästämään irti. Nykyteknologian avulla voi koko ajan olla yhteydessä muihin ja jakaa omia tuntemuksiaan.

Haverinen itse sanoo kuitenkin törmänneensä työssään harvoin tällaisiin ongelmiin.