Hyppää sisältöön

Maailman vanhin ankerias on kuollut – "Se oli ainutlaatuinen"

Perimätiedon mukaan 8-vuotias Samuel Nilsson heitti ankeriaan kaivoon vuonna 1859. Ankeriaasta kehittyi Ruotsissa julkkis. Se esiintyi vuosikymmenien aikana niin lastenkirjassa, sanomalehdissä kuin televisiossakin.

Kuvakaappaus ystadsallehanda.se -nettisivuilta jutusta, joka käsittelee tapausta. Kuva: ystadsallehanda.se

Maailman vanhin ankerias on kuollut, väittää sanomalehti Ystads Allehanda (siirryt toiseen palveluun). Ankerias eli perimätiedon mukaan Tomas Kjellmanin kaivossa 155 vuotta.

– Olen surullinen. Muistan sen pienestä pitäen. Nyt se on poissa, Tomas Kjellman kertoo.

Paikallisen kertomuksen mukaan 8-vuotias Samuel Nilsson heitti ankeriaan kaivoon vuonna 1859. Tarina ei kerro syytä tekoon.

Ankeriaasta kehittyi Ruotsissa julkkis. Se esiintyi vuosikymmenien aikana niin lastenkirjassa, sanomalehdissä kuin televisiossakin.

– Ei ole epäilystäkään siitä, että se oli täysin ainutlaatuinen, Thomas Kjellman sanoo.

Ankeriaan kuolema havaittiin tiistaina, kun Thomas ja hänen vaimonsa olivat kutsuneet ystäviään rapujuhliin. Pariskunnan vieraat halusivat nähdä julkkisankeriaan.

– Nostimme kaivonkannen ja näimme, että se on kuollut, Thomas Kjellman kuvailee.

Kjellman tyhjensi kaivon ystävänsä avustuksella, ja he nostivat kuolleen ankeriaan kaivosta. Sen jälkeen Kjellman pisti sen pakastimeensa, josta asiantuntija tulee hakemaan sen tutkimuksia varten laboratorioon Tukholmaan. Tarkoituksena on määritellä ankeriaan tarkka ikä.

– On henkeäsalpaavaa, että se on elänyt kaivossa niin pitkään. Se on ollut siellä kahden maailmansodan ajan, Thomas Kjellman huomauttaa.