Vaatimus: "Itä-Ukrainan separatisteja tukeville demareille rangaistus"

Itä-Ukrainan separatisteja Suomessa edustava "Donetskin kansantasavallan edustusto" on saanut muun muassa lehdistösihteerin Porin SDP:n riveistä. Lounais-Suomen demarinuoret vaativat kurinpitotoimia.

Kotimaa
Venäläismielinen taistelija vartioi tarkastuspisteellä lähellä Donetskia sunnuntaina.
Venäläismielinen taistelija vartioi tarkastuspisteellä lähellä Donetskia sunnuntaina.EPA

Demarinuorten riveistä vaaditaan kurinpitotoimia demareille, jotka ovat lähteneet tukemaan Itä-Ukrainan separatisteja.

Lounais-Suomen Demarinuoret vaatii, että julkisuudessa Itä-Ukrainan separatisteja tukeneiden demaripolitikkojen edellytyksiä jatkaa SDP:n jäseninä ja kunnallisissa luottamustehtävissä tarkastellaan kriittisesti. Mielipiteitä on demarinuorten mukaan mahdoton sovittaa yhteen SDP:n linjan kanssa.

Porissa pidettiin tiistaina tilaisuus, jossa dosentti Johan Bäckmanin rinnalla Ukrainan tilanteesta oli keskustelemassa kolme demaripoliitikkoa: ex-kansanedustajat Mikko Elo ja Pirkko Turpeinen-Saari sekä kunnallispoliitikko Evgenia Hildén-Järvenperä.

Hildén-Järvenperä on yhdessä dosentti Bäckmanin kanssa mukana separatisteja tukevassa "Donetskin kansantasavallan Suomen-edustustossa". Elo vastusti tilaisuudessa Venäjään kohdistettavia pakotteita ja Turpeinen-Saari esitti Venäjä-myönteisiä ja USA-vastaisia käsityksiä.

Porissa esitetyt mielipiteet eivät vastaa sosialidemokraattisen liikkeen arvomaailmaa.

Lounais-Suomen demarinuorten puheenjohtaja Piia Noronen

"Erottamista harkittava"

– Porissa esitetyt mielipiteet eivät vastaa sosiaalidemokraattisen liikkeen arvomaailmaa. Sosiaalidemokratian päämääränä on vapauden, tasa-arvon, solidaarisuuden ja oikeudenmukaisuuden yhteiskunta, Lounais-Suomen demarinuorten puheenjohtaja Piia Noronen sanoo.

Jos järjestöllisiin kurinpitotoimiin ryhdytään, voidaan SDP:ssä käyttää varoitusta, jäsenoikeuksien rajaamista määräajaksi tai erottamista puolueosastosta.

SDP:n johto on korostanut, että Itä-Ukrainan separatisteja tukevien aseman käsittely on heidän oman puolueosastonsa tehtävä. Demarinuoret muistuttavat, että myös puoluejohto voi tehdä ratkaisuja esimerkiksi jäsenen varoittamisesta tai erottamisesta.