Stora Enso: Ruotsin metsäpalojen vaikutuksia liian aikaista arvioida

Ruotsin laajat metsäpalot eivät ole vaikuttaneet Stora Enson tuotantoon. Näköpiirissä ei ole, että Ruotsin metsäpaloilla olisi vaikutusta Stora Enson toimintaan Suomessa.

talous
Helikopteri sammutustöissä Rorbossa Salan lähistöllä Ruotsissa 3. elokuuta 2014.
Helikopteri sammutustöissä Rorbossa Salan lähistöllä Ruotsissa 3. elokuuta 2014. Jocke Berglund / EPA

Metsäyhtiö Stora Enson mukaan Ruotsin metsäpalojen vaikutuksia yhtiölle on vielä ennenaikaista arvioida.

Ruotsalaisyhtiö Bergvik Skog, jolle Stora Enso on siirtänyt metsäomistuksensa Ruotsissa, omistaa paloalueella satoja hehtaareja metsää, kertoo Stora Enson Suomen-maajohtaja Lauri Peltola.

Bergvik Skogin metsäpäällikkö Lars-Erik Wigert sanoi ruotsalaislehti Dagens Nyheterille, että metsäpalossa on tuhoutunut puuta monimiljoonaisen luvun edestä. Stora Enso on Bergvik Skogin suurin yksittäinen omistaja noin 43 prosentin omistusosuudellaan.

Dagens Nyheterin mukaan Bergvik Skogilla ei ole palovakuutusta, mutta yhtiö yrittää saada korvauksia myrskyjen varalta otetusta vakuutuksesta.

Stora Enso hankkii puuta Bergvik Skogin ohella myös muilta paloalueella metsää omistavilta ruotsalaisyhtiöiltä, Peltola kertoo.

Peltolan mukaan Stora Enso ei ole vielä arvioinut metsäpalon aiheuttamia euromääräisiä vahinkoja. Yhtiöllä ei ole suoria metsäomistuksia paloalueella.

Metsäpalo ei ole vaikuttanut tuotantoon

Peltola sanoo, että metsäpalo ei ole vaikuttanut Stora Enson tuotantoon. Yhtiö voi tarvittaessa hankkia puuta muualta Ruotsista sekä Itämeren alueelta, esimerkiksi Baltian maista.

– Meillä on tietenkin mittavat varastot myös puun osalta. Kun tällaisia akuutteja tilanteita sattuu kohdalle, ne eivät suoraan vaikuta meidän tuotantoomme.

Peltolan mukaan vaikutuksissa kyse on paljolti siitä, miten metsäpalo vaikuttaa Ruotsin puumarkkinaan pidemmällä aikavälillä.

– Senkin spekuloiminen on tässä vaiheessa ennenaikaista, koska tiedot sieltä [paloalueelta] ovat toistaiseksi aika hajanaisia.

Peltola kertoo, että Stora Ensolla mietitään metsäpalon vaikutuksia sen jälkeen, kun palo on saatu sammutettua.

– Näköpiirissä ei tällä hetkellä ole mitään syytä, minkä vuoksi Ruotsin metsäpalot vaikuttaisivat Stora Enson toimintaan Suomessa.