Järvestä nostettu jo yli 140 000 räjähdettä Kuopiossa – raivaustöiden loppua ei näy

Järven pohjaan Kuopion keskustan lähelle on upotettu vuosikymmenten aikana räjähteitä, joiden kokonaismäärää ei tiedä kukaan. Puolustusvoimat raivaa aluetta, sillä Neulalahden rannoille suunnitellaan uutta asuinaluetta.

Kotimaa
Karjalan Prikaatin ponttonilautta
Pertti Huotari / Yle

Räjähteiden raivaaminen Kuopion Neula- ja Savilahden pohjasta jatkuu jälleen. Puolustusvoimat aloittaa raivaukset tänään ja töitä jatketaan syyskuun alkuun asti. Raivaustöitä tehdään, koska Neulalahden rannoille on tarkoitus rakentaa tulevina vuosina uusi asuntoalue Neulaniementien varteen.

Puolustusvoimat on jo vuosien ajan raivannut alueella räjähteitä, joita upotettiin järveen yleisesti ainakin vielä 1970-luvulla. 1990-luvun lopussa järvestä raivattiin yli 110 000 räjähdettä.

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon järven pohjassa on räjähteitä enkä pysty sanomaan, kuinka pitkään raivauksia on jatkettava.

Jukka-Pekka Nurmela

– Vuonna 1945, sodan jälkeen, valvontakomission vaatimus oli, että Sorsasalossa sijaitseva kenttäammusvarikko on tyhjennettävä 14 vuorokaudessa. On ymmärrettävää, että siihen aikaan ei ollut aikaa miettiä, mihin räjähteet laitetaan, operaatiota johtava teknikkokapteeni Jukka-Pekka Nurmela selittää.

Upotuksia jatkettiin Nurmelan mukaan seuraavina vuosina, koska 1970-luvulle asti vesistöihin upottaminen oli suositeltavin keino päästä eroon ylimääräisistä räjähteistä.

– Silloin ei osattu ottaa huomioon, että alueen käyttötarkoitus voi muuttua ja ympäristöasioista ajateltiin eri tavalla, Nurmela jatkaa.

Räjähteitä on upotettu järveen useaan otteeseen. Vuonna 1965 Nastolassa sijaitseva Uudenkylän aluevarasto räjähti. Neljä ihmistä kuoli ja lähes 70 loukkaantui. Sen jälkeen luolavarastoinnin turvallisuutta tarkasteltiin uudelleen, ja Neulalahden luolavarastoja tyhjennettiin Neulalahteen 1960-luvun lopulla.

Myös alueella sijainneen ammuslataamon räjähteitä upotettiin ainakin Neulalahteen lataamon toiminnan aikana 1939–1972.

Kaikkia räjähteitä ei ehkä raivata

Raivaustyöt aloitettiin uudelleen viime vuonna. Viime syksynä kolmen viikon aikana ja tänä talvena tammi-helmikuussa vesialueelta nostettiin yli 30 000 räjähdettä.

– Kukaan ei tiedä, kuinka paljon järven pohjassa on räjähteitä enkä pysty sanomaan, kuinka pitkään raivauksia on jatkettava. Se riippuu resursseista ja siitä kuinka paljon töitä on tehtävä ja raivataanko kaikki kohteet. Kaikkia räjähteitä ei välttämättä nosteta, jos arvioidaan, että niistä ei ole vaaraa, Nurmela toteaa.

Raivaustöiden aikana Neulalahden pohjukan ja Viinaniemen-Savisaaren keskiosan välisellä vesialueella liikkumista on vältettävä. Turvallisuussyistä uimista ja vesiliikennettä voidaan joutua hetkittäin rajoittamaan tai veneliikennettä ohjaamaan etäämmälle raivattavista alueista.

Kalastaminen on kielletty Neulalahden pohjukan ja Rautaniemen-Savisaaren pohjoisosan välisellä vesialueella.

Päivittäinen työaika on kello 7–18.

Korjaus 5.9.2014: Jukka-Pekka Nurmela arvioi aiemmin väärin viime syksyn ja talven 2014 järvestä nostettujen räjähteiden määrän. Niitä on nostettu yli 40 000 sijaan yli 30 000. Tämän vuoksi myös jutun otsikkoa on muutettu