Pääskyset lähtevät minä hetkenä hyvänsä

Vaikka helteet jatkuvat edelleen alkavat haarapääskyt Pohjois-Suomessa jo kerääntyä parviksi ja valmistautua syysmuuttoon. Pääskysten iloinen ääntely katoaa pihapiiristä yhtä-äkkiä.

luonto
Haarapääsky
Haarapääsky.Stephanie Pilick / EPA

Elokuulle jatkuvat helteet eivät vaikuta lintujen käyttäytymiseen. Haarapääskyt ovat jo eri puolilla Pohjois-Suomea alkaneet kerääntyä parviksi ja valmistautua syysmuuttoon.

– Muutolle lähtö tapahtuu yhtäkkiä: Jonain aamun pihapiirit vain hiljenevät, kertoo luonnonsuojelun aluepäällikkö Pirkko Siikamäki Metsähallituksen luontopalveluista.

Pääskysiä voi nyt nähdä ruokailemassa usein pihapiirien ja peltojen lisäksi tiheissä ruovikoissa. Pääskyperheet lentevät huolettoman oloisina hyönteispyynnissä ja syyskesän ääniin kuuluvat iloinen visertely ja hätääntyneet varoitusäänet.

Siikamäki kertoo, että pääskyn sisäinen muuttovire nousee, kun perhe on saatu siiville, sulkasato ohi ja päivät alkavat lyhentyä. Syysmuutto ajoittuu yleensä elo-syyskuun väliselle ajalle ja paluumuutto huhti-kesäkuussa.

Pääskyset muuttavat Pohjois-Suomesta trooppiseen Afrikkaan Saharan eteläpuolella. Muuttomatkaa kertyy 15-25 grammaa painavalle linnulle jopa yli 10 000 km yhteen suuntaan.

Haarapääsky on yleisin pääskylajimme. Sitä esiintyy yleisesti Peräpohjolan eteläosiin asti, pohjoisempana se on harvalukuinen. Suomen pesimäkannaksi on arvioitu 130 000–180 000 paria.