1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin metsäpalon tieltä evakuoituja päästetään kotiin

Västmanlandin lääninhallituksen mukaan ihmiset saavat liikkua maantiellä ja tonteillaan, mutta he eivät saa liikkua maastossa. Karjaa ei saa ottaa mukaan, eikä lemmikkejä päästä irti.

Ulkomaat
poliisiauto savuisella tiellä. Poliisi ja paikallinen mies keskustelevat.
Poliisit sulkivat tien ja evakuoivat asukkaita etelään Nordbergista, Ruotsissa 5. elokuuta 2014.Fredrik Sandberg / EPA

Ruotsin Västmanlandissa yli viikon riehuneen metsäpalon eristettyjä alueita on osin alettu avata, Ruotsin tiedotusvälineet kertovat. Pääosin palon länsiosista evakuoituja asukkaita päästetään takaisin koteihinsa.

Palo ei ole vieläkään pelastustyöntekijöiden hallinnassa, mutta sen leviäminen on toistaiseksi estetty. Pelastustyöntekijät pelkäävät, että tuulet voivat saada palon riehahtamaan uudelleen. Kotiinsa palanneita kehotetaankin valmistautumaan siihen, että he voivat joutua evakuoiduksi toistamiseen.

– Olemme nyt varmoja, että palo ei leviä niin nopeasti, että emme saisi ihmisiä uudestaan turvaan, jos palo murtautuu linjojemme välitse, pelastusjohtaja Lars-Göran Uddholm sanoo Ruotsin Televisiolle (siirryt toiseen palveluun).

Ihmiset ovat kokeneet loukkaavaksi sen, että he eivät ole päässeet koteihinsa. Lääninhallitus kirjoittaa tiedotteessa, että ihmiset saavat liikkua maantiellä ja tonteillaan, mutta he eivät saa liikkua maastossa. Karjaa ei saa ottaa mukaan, eikä lemmikkejä päästä irti.

– He saavat mahdollisuuden tarkistaa talonsa ja tavaransa, jotka heidän oli pakko jättää tulipalokiireessä. Mutta päätös ei ollut helppo, sillä maaperä kytee edelleen, Uddholm sanoo SVT:lle.

Myös juuristostaan palaneet puut voivat olla vaaraksi ihmisille. Ne kaatuvat helposti.

Lue seuraavaksi