1. yle.fi
  2. Uutiset

Miksi leivässäni on reikä?

Leipäpussista löytyy aina silloin tällöin viipaleita, joissa on epätavallisen suuria reikiä. Taustalla on muun muassa niin vaivaus- kuin nostatusaika. Leipuri ei näe virhettä päältäpäin.

ilmiöt
Kuvassa vaalea viipaleleipä, jossa on reikä.
Petri Kuikka / Yle

Vaasan-konsernin viestintäpäällikkö Mira Perander toteaa, että leipään muodostuneen ison reiän taustalla voi olla lukuisia eri asioita. Ongelmaa esiintyy erityisesti paljon vehnää sisältävissä leivissä.

– Siihen vaikuttavat esimerkiksi jauhoraaka-aineen valkuaisen laatu, taikinan lämpötila, vaivausaika, patalepoaika, välilepoaika, nostatusaika, valmistuspaikan lämpötila, nostatuslämpötila ja nostatusaste, Perander luettelee.

Fazerin Oulun leipomon leipomopäällikkö Juha Valtamäki puolestaan uskoo, että merkittävin virhe on sattunut muotoiluvaiheessa. Leipää ei ole pyöritetty tarpeeksi kiinteäksi, joten siihen on muodostunut isohko ilmakupla.

Tyypilliset reklamaatiot liittyvät yleisimmin juuri tällaisiin asioihin, joita ei tuotannon aikaisessa laadun varmistamisessa kyetä päältäpäin näkemään

Mira Perander, Vaasan-konserni

Valtamäen mukaan kyseistä virhettä ei näe päältä päin, eikä jokaista leipää voida aukaista ja tarkistaa. Siivuttamisen jälkeen leivät menevät pussiin pitkälti automaation kautta.

"Valmistusmääriin verrattuna vähän valituksia"

Sekä Valtamäki että Perander kertovat, että valmistusmääriin verrattuna leivissä oleviin reikiin liittyvät reklamaatiot ovat harvinaisia.

– Tyypilliset reklamaatiot liittyvät yleisimmin juuri tällaisiin asioihin, joita ei tuotannon aikaisessa laadun varmistamisessa kyetä päältäpäin näkemään, Vaasan konsernin Perander sanoo.

– Yksi yleinen reklamaation syy on vierasesine. Kyseessä voi olla vaikkapa jyvä, joka ei kuulu leipään. Jos kuuluukin, se on jäänyt liian kovaksi.

Kuluttajan on mahdollista valittaa tuotteesta.

– Jutun yhteydessä olevan kuvan tyyppinen viipale katsotaan kyllä virheeksi tuotteessa ja hyvitetään aina kuluttajalle, Perander sanoo.

Lue seuraavaksi