1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lahti-filmien taltiointi palkittiin Vuoden kotiseututekona

Lahti-filmejä taltioiva hanke palkittiin Vuoden kotiseututekona Kotiseutupäivillä Hämeenlinnassa. Lahti-seura on yhteistyönä Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen ja Lahden videokuvaajien kanssa kerännyt ja digitoinut paikallishistoriallisesti arvokasta filmi-, video-, äänite- ja valokuva-aineistoa.

Lahden Videokuvaajat ry:n varapuheenjohtaja Keijo Skippari on tehnyt dokumentin 100-vuotiaasta Lahden Tiirismaan koulusta Kuva: Saara Hakaste

Lahti-seura on tarttunut todenteolla taltioimaan Lahden mennyttä kulttuurihistoriaa kuvin ja äänin. Yhteistyönä Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen (Kino Iiris) ja Lahden videokuvaajien kanssa on jo koottuna esityskelpoisia dokumenttielokuvia, jotka kertovat seudun kulttuurin, arkkitehtuurin, teollisuuden sekä talouden kehityksestä.

Ehkä sitä ei osata hahmottaa, että juuri se minun kuvaamani juttu voisi olla jotenkin kulttuurihistoriallisesti arvokas

Sauli Hirvonen

Materiaalia on saatu niin organisaatioilta kuin yksityishenkilöiltäkin. Lahti-seura on järjestänyt jo kolme filmi-iltaa. Seuraavia iltamia vietetään Kino Iiriksen juhlaviikon merkeissä lokakuussa.

Filmejä kannattaa tarjota

Vaikka Lahti-aiheista –kuva- ja äänimateriaalia on saatu hyvin koottua, niin Lahti-seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen kehottaa silti tarjoamaan omia filmejä ja kuvia yhteisen kulttuuriperinnön hyväksi.

– Ehkä sitä ei osata hahmottaa, että juuri se minun kuvaamani juttu voisi olla jotenkin kulttuurihistoriallisesti arvokas, mutta sitä kannattaa kyllä meille tarjota.

– Tiedetään myös, että monilla organisaatioilla on hallussaan tällaista käsittelemätöntä materiaalia, jota toivottavasti pääsemme työstämään esityskuntoon.

Tavoitteena on saada digitoitua ääni- ja kuvamateriaalia mahdollisimman kattavasti ja viedä se nettiin kaikkien ulottuville katseltavaksi ja kuunneltavaksi elokuussa avautuvien kotisivujen kautta.

Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen maakuntarahasto tuki hanketta keväällä 20 000 eurolla. Hanketta on toteutettu pääosin vapaaehtoisvoimin.