Pispalassa iloitaan Vuoden kaupunginosan tittelistä

Suomen Kotiseutuliitto on valinnut Tampereen Pispalan Vuoden kaupunginosaksi. Palkinnon Hämeenlinnassa pokannut Pispalan Moreenin puheenjohtaja Jari Niemelä korostaa vireän yhdistystoiminnan merkitystä Pispalalle.

Kotimaa
Pispala-aiheinen postimerkki
Yle / Antti Palomaa

Tampereen Pispalassa ollaan tyytyväisiä Suomen Kotiseutuliiton huomionosoituksesta. Kotiseutuliitto valitsi Pispalan Vuoden kaupunginosaksi 2014 perjantaina Hämeenlinnassa.

– On todella hienoa, että Pispala noteerataan, sanoo Pispalan Moreenin puheenjohtaja Jari Niemelä.

Niemelä kävi ottamassa palkinnon vastaan Kotiseutuliiton vuosikokouksessa Hämeenlinnassa, koska Pispalan Moreeni -yhdistys on Kotiseutuliiton jäsen.

Yhdistykset järjestävät monenlaista toimintaa

Niemelän mukaan valinta ei ollut yllätys.

– Tampereen kaupunginosista Pispalassa on kaikkein eniten yhdistyksiä. Kirjastoyhdistys pitää Pispalan kirjastoa, Hirvitalossa on nykytaiteen keskus, Kurpitsatalo pitää esillä luomuasioita ja viljelyä, Niemelä luettelee.

Lisäksi asukasyhdistys muun muassa ottaa aktiivisesti kantaa kaavoitusasioihin ja musiikkiyhdistys järjestää Pispala Folkia.

Pispalan Moreeni taas hallinnoi vanhaa Haulitehdasta ja Haulitornia ja saunayhdistys Suomen vanhinta edelleen toiminnassa olevaa saunaa Rajaportin saunaa.

– Tällä mäellä on paljon yhteisöllisyyttä. Tänne on ajautunut samanmielisiä ihmisiä, jotka ovat kiinni kaupunginosassa ja joilla on luovuutta, Niemelä sanoo.

Yhteistyö kaupungin kanssa toimii

Niemelä kiittelee myös yhteistyötä kaupungin kanssa. Kaupunki omistaa esimerkiksi Rajaportin saunan kiinteistöt, mutta on antanut ne yhdistyksen ylläpidettäviksi ja tuotot käytetään saunan kunnostamiseen. Tilanne on sama vanhan Haulitehtaan osalta.

– En näe, että Pispalaa uhkaisi mikään, Niemelä sanoo.

Ainoita tummia pilviä Pispalan ylle kerää viereisen Santalahden alueen kaavoitus. Santalahti on pohjoisosaltaan vanhaa Pispalan rantakylää.

– Jos Santalahteen tehdään liian korkeita taloja, ne voivat peittää Pispalan näkymiä, Niemelä sanoo.