1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kivivarkaat jättivät Rauman hautaröykkiöt rauhaan

Pitkäkyntiset eivät ole kajonneet Rauman Lapissa maailmanperintökohteen hautaröykkiöihin. Aina ei näin ole ollut. Joskus 1800-luvun lopussa alueelta on saatettu viedä kiviä rakennusten perustaksi, mutta sen jälkeen kiviä ei ole tarttunut alueella käyneiden matkaan.

Turistit tyytyvät vain katselemaan Sammallahden arvokkaita kiviä. Kuva: Mari Kahila / Yle

Rauman Lapin Sammallahdenmäen pronssikautinen hautaröykkiöalue hyväksyttiin 1999 Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon.

– Hautaröykkiöt ovat säilyneet pronssikaudesta asti niin koskemattomina. Niitä on meillä enemmän kuin kenellekään muulla,  sanoo alueella opastava Perinneyhdistys Kerityksen sihteeri Ulla Antola.

Muinaisalueen arvo tiedetty pitkään

Onko alueelta koskaan viety kiviä?

– 1800-luvun lopulla rakennettiin kivikellareita ja muutenkin taloja kiviperustalle. Silloin kiviä on todennäköisesti hävinnyt,  koska niitä on ollut helppo talvella kuljettaa. Mutta mitään varmaa tietoa kadonneista kivistä ei ole. 

Suurin osa paikallisista asukkaista on tietänyt alueen arvon jo ennen listausta maailmanperintökohteeksi. Tutkijat tekivät alueella ensimmäisiä arkeologisia kaivauksia 1800-luvun lopulla.

Kuinka aluetta valvotaan?

– Alueella käydään säännöllisesti. Polkuja ja teitä hoidetaan, mutta kameravalvontaa alueella ei ole.

Vuodenaika muuttaa elämystä

Ulla Antola muistuttaa,  että alueella on monta eri suojelumerkintää. Alue on suojeltu maailmanperintökohteena. Kiinteisiin muinaisjäänteisiin ei saa kajota. Alue kuuluu myös Satakunnan merkittäviin hiljaisiin äänimaisemiin.

Sammalahdenmäkeen voi tutustua ilman aukioloaikoja. Elämyksiä voi aistia eri vuorokauden aikoina ja myös eri vuodenaikoina.

– Kun täällä vierailee, vaikka varhain keväällä tai keskikesällä, on aivan eri paikassa. Suosittelen sydämestäni täällä käymistä eri vuodenaikoina. Tämä lisää ajatusta siitä, miten ihmisen on täytynyt osata lukea luontoa muinaisina aikoina ja voi kuvitella miten ihmiset elivät vuosituhansia sitten.