Lidl syynäsi liki sadan myymälänsä lasiseinät – Kuopiossa puutteellinen kiinnitys

Lidlin tekemissä tarkastuksissa Kuopion Inkilänmäen myymälän lasiseinä todettiin puutteellisesti kiinnitetyksi. Tarkastuskierros kattoi kaikki Suomen Lidl-myymälät, joissa on samanlainen kärrykatos kuin Lempäälän myymälässä.

Lidlin myymälä Jyväskylässä. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Päivittäistavaraketju Lidl on tämän viikon aikana tarkastanut kaikkiaan 93 myymälänsä kärrykatoksia suojaavat lasiseinät.

Lidlin mukaan lasiseinien kiinnikkeet osoittautuivat asianmukaisiksi yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Kuopion Inkilänmäen myymälässä lasiseinän kiinnitys osoittautui tarkastuksissa sellaiseksi, että sitä haluttiin vahvistaa. Korjaus tehtiin viikko sitten perjantaina.

Lidlin mukaan korjaus oli varotoimenpide.

– Asiantuntijamme mukaan Kuopion Inkilänmäen kärrykatoksen seinään ei liittynyt riskiä, mutta halusimme olla ehdottoman varmoja, että Lempäälän-onnettomuuden kaltainen tapahtuma ei pääse toistumaan, viestintävastaava Pilvi-Sisko Riikonen sanoo.

Tarkastusruljanssin käynnisti Lempäälässä sattunut onnettomuus

Lidlin Lempäälän myymälän kärrykatosta suojannut lasiseinä kaatui heinäkuun viimeisen päivän ukkosmyräkässä ja kovassa tuulessa. Kaatuvan seinän alle jäi mies, joka loukkaantui vakavasti.

Onnettomuuden syynä oli rakennusvirhe.

Kaatunut lasiseinä oli kiinnitetty puutteellisesti ja rakennussuunnitelmien vastaisesti. Seinä sinänsä oli suunniteltu kestämään Suomen sääolosuhteita ja hyväksytty rakennusvaatimusten mukaisesti.

Rakennustarkastukset jatkuvat

Lidl aikoo vielä tulevien viikkojen ja kuukausien aikana tehdä syvemmälle rakenteisiin meneviä tarkistuksia. Yhtiö haluaa saada lisävarmuutta siitä, että rakenteissa ei ole väsymisiä, murtumia tai muita vastaavia ongelmia.

Lidl pahoittelee onnettomuutta.

– Olemme tyytyväisiä, että tarkistuksissa ei ilmennyt muita puutteita, mutta samalla äärettömän pahoillamme siitä, että piilevä rakennusvirhe tuli Lempäälässä ilmi henkilövahingon kautta, Riikonen sanoo.