Serbiaan satsannut suomalaisfirma sulkee tehtaan Virossa

Suomalainen PKC Group sulkee tehtaansa Haapsalussa, Virossa. Tehtaalla on töissä 347 ihmistä. Yhtiö keskittää tuotantoa Serbiaan ja Liettuaan.

Ulkomaat

Haapsalun ja Läänemaan maakunnan suurin työnantaja PKC Eesti sulkee tehtaansa Haapsalussa vuoden loppuun mennessä. Tehtaan mukana menee 347 työpaikkaa. Isku on pikkukaupungin taloudelle kova.

Postimees-lehden haastattelema Haapsalun apulaiskaupunginjohtaja Peeter Vikman sanoo, että tilanne on huono. PKC:n työntekijöiltä kertyy seitsemän prosenttia kaupungin verotuloista.

Noin sadalle irtisanottavalle tarjotaan töitä PKC:n Keilan tehtaalta. Yhtiö lupaa järjestää työntekijöillä myös kuljetukset Keilaan, joka on lähempänä Tallinnaa.

Haapsalussa ei korvaavia työpaikkoja kovin paljoa ole.

Painopiste Liettuaan ja Serbiaan

PKC on autoteollisuuden alihankkija, joka valmistaa johdinsarjoja ja elektroniikkaa eri puolilla maailmaa. Yhtiö sulkee tehtaan myös Puolassa.

Euroopassa johdinsarjatuotantoa keskitetään Liettuan ja Serbian tehtaille, joita yhtiö pörssitiedotteessaan luonnehtii nykyaikaisiksi ja kilpailukykyisiksi.

PKC avasi uuden tehtaan Smederevoon Serbiaan tämän vuoden keväällä. Yhtiö aikoi palkata sinne noin 1 500 työntekijää.

Yhtiön toimitusjohtaja Matti Hyytiäinen totesi tuolloin Yle Uutisille, että Serbian kustannustaso on puolet virolaisesta. Kyse on ennen muuta palkoista.

Tehdasjärjestelyillään PKC tavoittelee vähintään 12 miljoonan euron kustannussäästöjä vuodessa.