Hyvästi hakemushelvetti – harrastejärjestö auttaa jenkkiauton rassaajaa poikkeusluvan saannissa

Monelle autoharrastajalle itserakennetun ajokin saaminen liikenteeseen on tuskallisen hidasta. Lupaprosessi saattaa kestää jopa vuosia, mutta nyt tilanteeseen on luvassa muutosta. Autojen poikkeuslupien myöntämiseen haetaan nyt apua alan harrastejärjestöltä.

liikenne
Street Machine Club Forssan Juha Roineen Dodgen runko autotallissa
Ville Välimäki / Yle

Street Machine Club Forssan (siirryt toiseen palveluun) Juha Roineen Dodge tuli Suomeen kolme vuotta sitten. Omistajan sanojen mukaan auto tuli Oregonista Suomeen rullaavana hylsynä.

– Siinä ei oikeastaan sellaista kohtaa olekaan, mitä ei ole läpikäyty. Siinä oli itse tehty runko ja siitä on tehty jo lusikoita. Onneksi Suomesta löytyi vastaava runko.

Roineen tavoin useat harrastaja-autonrakentajat tekevät ajokkeihinsa runsaasti muutoksia esimerkiksi moottoriin, vetotapaan taikka koriin. Silloin ei enää riitä tavallinen muutoskatsastus, vaan autolle on haettava poikkeuslupa rakennemuutoksiin.

– Jos ja kun tähänkin tulee V8-kone, muutoksia pitää tehdä, että runko kestää sen. Siellä on tehty pikkuisen vahvistuksia ja tämä etupää on kokonaan uutta, takapää on uutta ja ripustukset ovat kaikki uutta. Ne on vain mallattu siihen vanhaan runkoon, kuvailee Juha Roine.

Lupaprosessiin yhdistyksen apua

Poikkeuslupaprosessia on vaivannut resurssipulasta johtuva hitaus ja puutteellisesti täytetyt hakemukset. Tämän vuoden alusta liikenteen turvallisuusvirasto Trafi (siirryt toiseen palveluun) on käynnistänyt kokeilun yhdessä yhden alan harrastejärjestön, Finnish Hot Rod Association FHRA ry:n (siirryt toiseen palveluun) kanssa. Tarvittaessa FHRA tarkastaa auton, antaa siitä lausunnon ja auttaa autonrakentajaa lupakirjojen täyttämisessä.

Street Machine Club Forssan puheenjohtaja Ari Isomäki on syystäkin tyytyväinen.

– Ihan amatöörit kun lähettelevät niitä poikkeuslupakirjoja Trafille, niin sieltähän ne singahtelevat takaisin ja aina vain pyydetään lisää ja lisää selityksiä.

– Nyt kun FHRA:n ukot katselevat niitä, niin totta kai se nopeutuu, kun sinne ei lähde enää vajaat paperit. On hieno asia, että alalla mennään eteenpäin. Kun ajattelee tätä harrastusta ylipäänsä, niin koko tämä ajan vain kasvaa. Onhan se hieno asia.

Tänä vuonna uusi lupaprosessi on vielä kokeilussa (siirryt toiseen palveluun) ja kehitystyön alla. Kerätystä kokemuksesta riippuen malli saattaa muuttua jo ensi vuonna käytännöksi.