Useissa Lapin kunnissa asioidaan etäyhteyksien kautta

Esimerkiksi Ylitornion kunnanvirastoon sijoitetulla tietokoneella kuntalainen voi ottaa kuvayhteyden satojen kilometrien päässä olevaan asiantuntijaan.

Kotimaa
Käsi tietokoneen hiirellä
YLE

Valtion ja kuntien palveluja tarjotaan jo useissa Lapin kunnissa etäyhteyksien kautta. Meri-Lapissa järjestelmän on ensimmäisenä ottanut käyttöön Ylitornio.

Kunnanvirastoon sijoitetulta tietokoneelta pääsee asioimaan kameran avulla esimerkiksi sosiaalityöntekijän tai terveydenhuollon asiantuntijan kanssa.

Virtu-pisteen tarkoituksena ei ole korvata jäljellä olevia kasvokkain annettavia palveluja, vaan pikemminkin täydentää ja tuoda puuttuvia palveluja kuntalaisten paremmin saataville.

– Monet palvelut ovat keskittyneet pohjoisessa, joten kaikkia palveluita ei ole mahdollista saada kotikunnassa, kertoo palvelujärjestelmän kehittäneen Arctic Connect Oy:n toimitusjohtaja Toni Kurvinen.

Teknologia tehty mahdollisimman helpoksi

Kurvinen tähdentää, että tietokonepiste on tehty mahdollisimman helpoksi käyttää.

Henkilö vain menee tilaan, istuu alas ja odottaa että asiantuntija ottaa yhteyden sinuun.

Toni Kurvinen

– Jokaisessa pisteessä on kansio, missä on kerrottu lyhyesti kuvien kera mitä laitteita sieltä löytyy. Kosketysnäytöllinen tietokone on itseasiassa saanut kiitosta ikäihmisiltä, Kurvinen toteaa.

Virtuun varataan aika internetissä tai soittamalla. Kun aika on varattu, tietokoneen ääreen ei tarvitse kuin istahtaa.

– Suurin osa yhteydenotoista menee siten, että henkilö vain menee tilaan, istuu alas ja odottaa, että asiantuntija ottaa yhteyden sinuun.

Asiointirauha taattu

Yksityisyyteen ja asiointirauhaan on panostettu siten, että tietokonepisteet on äänieristettyjä eivätkä ne sijaitse keskellä yleisiä tiloja.

– Virtut eivät ole esimerkiksi missään julkisissa aulatiloissa. Ne ovat äänieristettyjä ja suljettavissa, Kurvinen toteaa.