1. yle.fi
  2. Uutiset

Paimenkoirien hypnoottista kisatuijotusta Kiteellä

Minna Erosen tilalla Kiteen Potoskavaaralla on viikonvaihteen ajan luvassa tavallistakin tarkempaa silmäpeliä. Suomen Paimenkoirayhdistyksen kolmosluokan kisat käydään lauantaina ja sunnuntaina, lampaita tuijottamaan saapuu lajin ykkösrivin koirakoita. Paimenkoiraharrastus on selvässä nousussa; yhä useammalta maatilalta löytyy koira myös oikeista työtehtävistä.

lammas
Lampaat talon pihassa
Minna Eronen

"Jos sinulla on laidunnettavia lampaita, lypsykarjaa, lihakarjaa tai lintuja, ja olet valmis näkemään vaivaa kouluttaakseni itsellesi työkaverin, sinun kannattaa hankkia paimenkoira." Näin opastaa Suomen Paimenkoirayhdistys omalla nettisivustollaan yhdistyksen toimintaa esitellessään. Yhä useampi tilallinen Suomessa toimii juuri näin, tilakoirien määrä on hiljakseen nousussa. Selvässä kasvussa on myös paimenkoirilla harrastaminen.

Yksi osoitus tästä on Kiteellä viikonvaihteessa käytävä kaksipäiväinen paimenkoirakisa. Minna Eronen on yksi Suomen paimenkoiraharrasteen ruohonjuuripuurtajia, ja on hakenut oppia koirien kanssa työskentelyyn Englannista saakka.

Lypsykarjasta emolehmiin

Erosen tilalta Pohjois-Karjalasta, Kiteen Potoskavaaralta näkyy varpailleen nousematta itärajan yli. Kauimpana siintävät metsät kuuluvat jo valtakunnan rajan itäsemmälle puolelle, maisema kumpuilee ja polveilee mukavasti.

Kaunissa, elävässä maalaismaisemassa sijaitseva tila on ollut Minna Erosen käsissä vuodesta 2001 lähtien. Sukupolvenvaihdoksen myötä siirryttiin lypsykarjasta emolehmiin, ja vähän kerrassaan tilalle on kasvanut myös lammaslauma. Osa tuloista tulee myös tilan metsistä.

– Emolehmiä on nyt reilut 40, ja lisänä on nuorkarja. Laidunkaudella ulkona laiduntaa kaikkiaan noin 100 nautaeläintä. Lisänä ovat lampaat, ja minusta tuntuu, että niiden määrää tulemme jatkossa kasvattamaan, Minna Eronen kertoo.

Lampaita Erosen tilalla on ollut vuodesta 2001 lähtien. Samalla tilalle muutti ensimmäinen boardercollie Winston, joka eläkeläisenä edelleen asustaa Minnan luona.

– Lampaita tuli meille oikeastaan koiran takia, hieman kevyemmäksi harjoittelukaveriksi. Emolehmät on aika vaarallinen paikka nuoren koiran lähteä opettelemaan työkoiraksi, Minna Eronen kertoo.

Lampailla useampikin työrooli

Nyt lampaita on tilalla jo pienesti tulojen takiakin, ja niiden määrän lisääminen on emännän suunnitelmissa. Lampaita tarvitaan myös koirista tulevan tilan tuoton takia.

– Lampaat auttavat osaltaan paimenkoira-asiassa. Minä pidän koulutuksia tässä kotitilallakin, sekä yksityistunteja että kurssipäiviä. Koulutan myös toisten koiria paremmiksi työkoiriksi sinne koirien omille kotitiloille. Meiltä maailmalle lähtevät pennut koulutetaan myös tässä tilalla; sekä niiden peruskoulutus, että jatko-ohjaus uuden omistajan kanssa, Minna Eronen kertoo.

Lammastilalla on hankalaa saada työt sujumaan ilman hyvää työkoiraa. Lammastiloja on tullut viime vuosina lisää - isojakin tiloja. Niinpä työkoirillekin löytyy nyt hommia.

Minna Eronen

Erosen tilalla pidetään koulutusten ja kurssien lisäksi myös Paimenkoirayhdistyksen kilpailuja, ja laidunten lisäksi lampaitahan siihenkin tarvitaan. Lauantaina 9. elokuuta kilpailut alkavat klo 10 ja sunnuntaina 10. elokuuta jo klo 9. Yleisö pääsee seuraamaan laitumen laidalle koirakkojen työskentelyä, Erosten tila löytyy Potoskavaarantie 27:stä.

Farmirekun koirahoitola auttaa

Viime syksynä Minna Erosen tilalla aloitti toiminnan myös Farmirekun koirahoitola, jolle valmistui erittäin siistit ja nykyaikaiset tilat. Hoitolan tiloille on useammanlaista tarvetta.

– Tilat toimivat aivan normaalina hoitahoitolana, mutta myös oma kasvatustyöni tarvitsi lisää tilaa, samoin tilalla koulutettavina käyvät koirat. Nyt puitteet palvelevat hyvin, tästä on hyvä jatkaa, Minna Eronen tuumii hyvillä mielin uusia tiloja katsellessaan.

Harvemmalla koirahoitolalla on tarjota ulkotarhoista niin mukavia näkymiä, kuin Erosten tilalla on. Lammaslaidun on parhaimmillaan aivan ulkotarhojen vieressä, ja tilan arkisia touhuja yltää hyvin seurailla niitäkin. Tilalla kasvaa nytkin paimenkoirapentue, joka pääsee tulevista töistään hyvin jyvälle jo kasvattajan luona asuessaan.

Lue seuraavaksi